WEB-TV:

Et sidste farvel til Helle

Skuespilleren Helle Virkner blev tirsdag bisat fra Skovshoved Kirke. Med til begravelsen var mange af hendes kolleger fra et langt liv i dansk teater, film og tv

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Skovshoved Kirke dannede tirsdag rammen om den sidste afsked med den folkekære skuespiller Helle Virkner, der døde onsdag i sidste uge, 83 år gammel.
Da bisættelsen gik i gang kl. 14, var kirken blevet fyldt med den nærmeste familie - bl.a. børnene Jens Kristian og Søsser, som hun fik sammen med Jens Otto Krag - venner og mange af de gode kolleger, der arbejdede sammen med Helle Virkner i hendes lange karriere, både på de skrå brædder, det store lærred og foran de snurrende kameraer.
Helle Virkners gode ven gennem 60 år, skuespilleren Holger Juul Hansen, holdt talen for hende ved bisættelsen, der varede en lille time. Den tydeligt bevægede, livslange ven var også med til at bære hendes kiste ud til den ventende rustvogn. Vi spurgte Holger Juul Hansen, hvordan han vil mindes Helle Virkner.
"Som den gode veninde, hun var. Og gode kollega. Vi har basket gennem livet sammen i 60 år, både privat og på jobbet. Og på ferier... vi har oplevet det hele sammen", sagde han.

Hvordan vil De beskrive hende?
"Som et fint, kært og meget generøst menneske. Hun var jo kendt for sin legendariske gæstfrihed. Hun var et dejligt, dejligt menneske. Min gode kammerat gennem hele livet. Og hun levede et flot og rigt liv... med store glæder og store sorger".
Var det svært for Dem at holde talen for hende til bisættelsen?
"Ja, det var svært. Og sikkert også lidt noget rod. Men det forstår Helle godt".

Mange sagde farvel

Med til Helle Virkners begravelse var også Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt. Hun nød godt af Helle Virkners støtte, da hun i 1999 stillede op til Europaparlamentsvalget. Hun kom for at vise Helle Virkner den sidste respekt i selskab med Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.
Forfatteren og historikeren Bo Lidegaard, der for otte år siden skrev en meget rost biografi om Jens Otto Krag, var også at finde i Skovshoved Kirke. Det samme var bl.a. skuespillerparret Morten Grunwald og Lily Weiding, skuespilleren Finn Storgaard, der spillede sammen med Helle Virkner i 'Huset på Christianshavn', Lone Hertz samt Lise Nørgaard, kvinden bag 'Matador', der gav Helle Virkner måske hendes livs rolle som Elisabeth Friis.
Efter bisættelsen var færdig ca. kl. 15, blev Helle Virkners kiste kørt til Ordrup Kirkegård, hvor hun ønskede at blive begravet på de ukendtes kirkegård. For som hun selv tidligere har sagt:
'Man kan jo ikke blive ved med at være berømt'.


Publiceret 16 June 2009 16:00