Kom indenfor hos Dronningen og Prinsgemalen

Nu starter rundvisningerne på det enestående Fredensborg Slot og Have

Af
Claus Beyer Ottedahl

Uge-Nyt har talt med den ene guide på Fredensborg Slot, Heinz Jacobsen, og han fortæller:
"De sidste 15 år har jeg efter en Turistføreruddannelse på RUC, arbejdet som freelancer i erhvervet i turistsæsonen. Det er altid en fornøjelse at kunne vise vores smukke egn og attraktioner til vores gæster, hvoraf mange kommer med krydstogtskibe til København – 330 anløb i år med 654.000 besøgende."
"Det jeg glæder mig allermest til er dog juli måned, hvor jeg har det privilegium at kunne vise rundt på Dronningens Fredensborg Slot sammen med en række gode kolleger," fortsætter Heinz Jacobsen.

Guide Heinze Jacobseb glæder sig, sammen med alle sine kollegaer, til at vise Fredensborg Slot og Have fra for publikum fra den 1. juli til den 31. juli 2009. Foto: Claus Dalskov

Guide Heinze Jacobseb glæder sig, sammen med alle sine kollegaer, til at vise Fredensborg Slot og Have fra for publikum fra den 1. juli til den 31. juli 2009. Foto: Claus Dalskov

Se slottet indefra og den lukkede have
Dronningen fraflytter Fredensborg Slot før juli måned, og har ønsket at åbne de mest interessante rum og den ellers lukkede reserverede have og Orangeri for besøg i denne måned, en tradition som blev startet af Dronningens far Frederik IX.

Ønsker man at se hvordan Dronningen og Prinsgemalen bor, at se Kuppelsalen, kendt af alle med fjernsyn – det er der de Kongelige fester holdes, høre om slottets historie, se kirken hvor Per Kirkebys store loftsmaleri og Dronningens fyrstelige messehagler er repræsenteret, høre om hvad rummene fortæller om Kongernes Danmarkshistorie og så meget mere, hvad gør man så?
Fra 1. juli til 31. juli åbner slottet hver dag for guidede rundvisninger med start fra kl. 13:00 til 16:30. Man samles i hold af ca. 20, og får en guidet rundvisning i de udvalgte rum på ca. 35 minutter. Der vil afgå et hold ca. hver kvarter.

Er man mere til en udendørs tur i den Reserverede Have, Urtehave og Orangeri, starter der en guidet tur hver 20. min, hvor man i en gruppe bliver vist alle de enestående attraktioner, der ellers er lukket for offentligheden. Men man behøver ikke at sige enten eller, da en kombinationsbillet giver mulighed for at kunne komme både ind på slottet og ud i den reserverede del af haven.
Udenlandske turister er selvfølgelig også velkomne, hvorfor der er et begrænset antal af turene der foregår på engelsk.


Bør gribe chancen
"Jeg har selv erfaring for at have boet et sted i årevis, og aldrig fået besøgt det lokale museum, kulturminde eller andet der er et besøg værd, fordi det kan man jo altid nå. Jeg kender også ikke så få fra Fredensborg Kommune, der har besøgt slotte i Versailles, Wien og St. Petersborg, men ikke Fredensborg Slot. Da dette helt unikke barokslot i det ydre, med rum i rokoko og nyklassicisme i det indre, på mange måder kan måle sig fuldt ud med de andre kendte slotte, samt at det er Dronningens private hjem der åbnes, gør at især de lokale bør gribe chancen for et besøg. På denne måde får man også indsigt i at ikke kun naturen i vores kommune er noget helt enestående, men også kommunens kulturhistorie," slutter Heinz Jacobsen.

Publiceret 19 June 2009 13:00