WEB-TV:

Farvel til papirerne

I Hareskov Fritidshjem foregår al kommunikation mellem børn, forældre og personale nu elektronisk via Iportalen. Initiativtageren har solgt konceptet til 17 kommuner i landet

Af
Jens Berg Thomsen

Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

"Hallo - min pige er syg."
"Er min dreng gået?"
"Mit barn skal til svømning i dag."
Sådan nogle opkald fra forældre fik personalet på Hareskov Fritidshjem rigtigt mange af før i tiden - som man nu gør på fritidshjem og SFO'er, hvor der hver dag er behov for en flittig kommunikation mellem forældre, børn og personale.
Det blev i gennemsnit til 35 opkald om dagen, og det tog tiden fra det pædagogiske arbejde. En af medarbejderne, Henrik Johannessen, begyndte at spekulere på, om ikke det kan gøres smartere.
"Vi havde fået edb ind i huset i forvejen. Vi havde internet, hvor ungerne spillede og andre systemer. Så var det jeg tænkte, om ikke vi kunne udbygge online-kommunikationen med forældrene."

Tre opkald

Henrik Johannessen gik videre og fik fat i en programmør, som havde stor indsigt i It-teknologi, og det førte til dannelsen af Iportalen.
Nu skulle børnene elektronisk krydses ind og ud, forældrene have sms'er om at drengen er gået, eller pigen skal til svømning, ja, forældre og personale i det hele taget gennemføre al intern kommunikation online.
"Fra 1. februar i år har vi indført elektroniske stamkort på børnene, og det Har afskaffet alle papirer mellem forældre Og Personale," siger Henrik Johannessen.
Resultatet er synligt for alle. De daglige telefon-opkald til personalet er nu reduceret fra 35 til omkring tre.

Statistik og pædagogik

Som eksempel på de fagre, nye IT-tider klikker børnene sig selv ind og ud fra Hareskov Fritidshjem. Det sker på en touch-screen-computer, hvor de kan klikke på billedet af sig selv.
"Klikket registrerer tidspunktet, hvornår barnet kommer i fritidshjemmet, og personalet kan se hvilke aftaler der er ud for de enkelte børn. Om de selv går hjem, eller om der er givet tilladelse til, at de går hjem med en kammerat. Og pædagogen kan for eksempel læse, at det enkelte barns forældre har valgt at ville have en sms om at han er gået," siger Henrik Johannessen.
Iportalen giver også muligheder for at udregne opgørelser over fremmøde-statistik og tidspunkter for spidsbelastning, ligesom den kan tjene som et vigtigt pædagogisk redskab i forhold til, at personalet kan aflæse, hvem der leger mest med hvem.

Alle børnene har fået elektroniske stamkort, og det har afskaffet al papirgang.

Alle børnene har fået elektroniske stamkort, og det har afskaffet al papirgang.

Ikke svært

To af dem, der er blevet vant til klik-rutinen, er Cecilie Møller Jensen og Anna Kruse. Adspurgt om det er svært, lyder det samstemmende:
"Næ!".
"Hvad med jeres forældre? Kan de finde ud af det?"
"Nej!", lyder det hurtige svar med et stort grin, som dog får tilføjelsen:
"Kun halvt. De er nok mere vant til noget andet."

Iportalen har siden 1. februar afskaffet al papirgang mellem forældre og personale, fortæller Henrik Johannessen, initiativtager.

Iportalen har siden 1. februar afskaffet al papirgang mellem forældre og personale, fortæller Henrik Johannessen, initiativtager.

Publiceret 19 June 2009 13:25