De fremmødte borgere gav på debatmødet udtryk for deres klare modstand til motorvejen. (Foto: KT)

De fremmødte borgere gav på debatmødet udtryk for deres klare modstand til motorvejen. (Foto: KT)

Fri os for den motorvej

Tilhørende til mandagens debatmøde i Jyllingehallen gjorde det endnu engang klart, at de ikke ønsker en motorvej gennem deres naturområde

Af
Kenneth Tanzer

Kenneth Tanzer

Hvis vejdirektoratet oprettede en fanklub for den kommende motorvej til Frederikssund, så ville den ikke have mange medlemmer i den nordlige del af Roskilde Kommune. Her er planerne nemlig særdeles upopulære, og det blev der igen sat en fed streg under ved mandagens debatcafe i Jyllingehallen. Motorvejen er et ømt punkt for borgerne i Jyllinge, Gundsømagle og ikke mindst Østrup, for ifølge planen vil vejen strække sig igennem Værebro Ådal og lige forbi Østrup og Gundsømagle. Det vækker ikke kun harme hos borgerne, men også hos fire af dem fem personer, som sad i panelet mandag aften. Politikerne Lars Lindskov (C) og Peter Madsen (V) har længe været modstandere af motorvejen. Det samme har Annette Kristensen og Jens Larsen fra grundejerforeningen Kastaniehøj i Østrup Holme. Til gengæld har motorvejen en stor stjerne hos Klaus Hækkerup, socialdemokratisk folketingsmedlem i trafikudvalget. Han lagde ud med at understrege vigtigheden af en motorvej, fordi Frederikssund og Store Rørbæk kan se frem til et erhvervsområde med 6000 arbejdspladser samt en ny S-togsstation. Han skulle lige til at fortælle om en tilsvarende byudvikling i Ølstykke, da en tilhører i salen pludselig tog ordet. "Hvilken værdi har naturen i dine beregninger". Hr. Hækkerup forsøgte på bedste vis at forsvare sig ved at sige, at vejdirektoratet vil tilpasse de mange naturværdier på strækningen, men hans redningsforsøg gav ikke bonus og resten af aftenen sad han alene med sit ønske om en motorvej, hvilket dog ikke generede ham på nogen måde. "Det er helt i orden med mig. Hvis man ikke kan tåle lidt røg, så skal man ikke være politiker. Der vil altid være nogle som er for eller imod en motorvej, men i starten var tonen lidt for konfrontorisk rettet mod mig, men senere kom borgerne med nogle væsentlige argumenter, "sagde Klaus Hækkerup. Lars Lindskov var på hjemmebane og fremlagde nogle mod-argumenter, som fik tilhørende til at klappe og nikke anerkendende.

Lav Ring 5 i stedet

"Vi bor her, fordi vi vil have et liv tæt på fjorden, hvor der er grønt. Jeg har boet i Greve og hørt støjen og suset fra morvejen. Der er ikke fred og ro, hvilket vi mennesker har brug for. Personligt elsker jeg motorer og store brede veje, men jeg tilhører også et grønt parti, som skal værne om naturværdierne. Jeg har forståelse for god infrastruktur ved Frederikssund og ind mod København, men så læg den mortorvej i jeres eget område. Man skulle hellere udvikle chokoladekrydset i Ballerup og få lavet en Ring 5. Den kunne ligge fra Nordsjælland til Køge, "sagde Lars Lindskov, mens Peter Madsen lagde vægt på den kollektive trafik. "Holdningen hos byrådet i Roskilde er, at en motorvej vil belaste naturværdierne i kommunen, ligesom den vil skære i sommerhusområdet i Østrup Holme. Derudover er der ingen garanti for erhvervsudvikling langs en motorvej. Det er ikke tilfældet i Greve, Solrød og Fakse, for folk tager stadig til København for at arbejde. Efter min mening kan vi løse trafikproblemerne på andre og bedre måder. Vi skal have gang i den kollektive trafik. S-togsstationerne skal udbygges med nye og flere parkeringspladser, så borgerne kan stille deres biler og tage toget til og fra arbejde. Derudover kan man indføre pendlerbusser fra Jyllinge og Gundsømagle til stationerne, "sagde han. Efter en kort pause havde tilhørende slebet kløerne, som ikke overraskende blev sendt i retning mod Klaus Hækkerup. En borger ville høre om støjen, en anden foreslog et tiltag fra USA med syv-otte spor, mens en tredje borger ville høre om tværvejen til motorvejen. Der kom også et forslag om at anlægge det første stykke af motorvejen til Kildedal. Men generelt havde tilhørende flere konstateringer og personlige holdninger fremfor spørgsmål til panelet.

Håber ikke pengene slår til

"Jeg har boet tyve år i Gundsømagle, og der er ikke meget natur tilbage, hvis den motorvej kommer. Lav den dog i Stenløse, lød det fra en mand, mens en anden fulgte trop i samme boldgade. "Vi har forsøgt at råbe jer op ved at sige, at vi sætter pris på vores område og den smukke natur. Vi ser gerne, at problemet ordnes i Ballerup, sagde en Jyllinge-borger, inden en dame skød med skarpt. "Jeg håber ikke, at I politikere finder pengene til den motorvej, og det er jeg ikke ene om, "sagde hun. Efterfølgende blev debatten lukket ned, og aftenens mest upopulære person, Klaus Hækkerup, fik lov til at få det sidste ord. "Vi er meget opmærksomme på ønsker og forslag. Dem lytter vi gerne til, men kommer i ind på borgen for at markere jeres modstand, så glem det, "sagde Klaus Hækkerup.

Publiceret 26 September 2009 08:00