5.000 cykler på 13 år

To gange om året sender den prisbelønnede forening Cykler til Senegal cykler, symaskiner og myggenet til trængende senegalesere. Frivillige pakkede lørdag efterårets container i Skibby

Af
Af Martine Bentsen Foto: Kristian Klausen

"Vi har så meget i vores del af verden. Og det her med at sende brugte, brugbare cykler af sted til nogen, der har behov for dem fremfor at aflevere dem på containerpladsen, det betyder alverden for folk, der ikke har så meget." Mariama Guldagger er forkvinde for foreningen Cykler til Senegal, der holder til i Hornsherred, og som på 13. år sender cykler, myggenet, symaskiner og alt muligt andet af sted til Senegal.
To gange om året pakker frivillige en container i Skibby med de mange ting, og containeren, som blev pakket i Skibby i lørdags er den 25., som foreningen sender af sted. Næsten 5.000 cykler er det blevet til på de 13 år, foreningen har eksisteret. Mariama Guldagger tager rundt og holder lysbilledforedrag om, hvordan den første senegalesiske kvinde lærte at cykle, og om senegalesernes hverdag og hvordan en cykel i det hele taget kan gøre gavn.
"Ideen er rimelig enkel, og det er nok det, der gør, at den holder: en ældre dansk cykel får nyt liv i Afrika. Den idé er nem og ren, for cyklen bliver genbrugt og hjælper samtidig børn med at komme i skole eller med at få fragtet syge til hospitalet eller med at få folk ind til byen," siger Mariama Guldagger. Foreningen fik i foråret 15.000 kroner fra Klimaministeriet for arbejdet med at hjælpe senegalesere med at gøre hverdagen nemmere. Når containeren skal pakkes kommer de frivillige fra både ind- og udland, og det er i høj grad de frivillige kræfter, der driver foreningens arbejde. "Nogle af de frivillige kan reparere cyklerne, så de kan køre igen og nogle kan fikse symaskinerne, så de virker igen, og sådanne frivillige mangler vi altid," siger hun.

Publiceret 01 October 2009 10:00