Der var spænding til det sidste på Farum Rådhus, inden budgettet faldt på plads.

Der var spænding til det sidste på Farum Rådhus, inden budgettet faldt på plads.

Både skat og grundskyld hæves

Et flertal bestående af S, K, R, SF, borgmesteren og to løsgængere har besluttet at hæve skatten i 2010

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Der er nu samlet et flertal for at hæve både skat og grundskyld i Furesø Kommune for 2010.
Et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale, Konservative, borgmester Jesper Bach og hans to løsgænger-støtter, Wagner Jensen og Stig Ree, besluttet at hæve skatten med 0,1 procentpoint til næste år.
Grundskylden hæves med 0,5 promillepoint.
Dermed står Venstre, Fokuslisten og Enhedslisten udenfor budgetforliget.
Flertallet fandt sammen på det ekstra økonomiudvalgsmøde inden byrådets andenbehandling her til aften. Herefter blev budgettet formelt vedtaget.

Bredt eller smalt?

Forud for byrådsmødet var gået en hektisk møde-aktivitet partierne imellem. Først mødtes økonomiudvalget sidste torsdag, men parterne blev ikke enige, og der blev indkaldt til ekstramøde mandag.
Heller ikke her faldt tingene på plads, og der blev indkaldt til endnu et ekstramøde onsdag morgen - også uden afklaring. Derfor vil partierne mødes igen onsdag klokken 17, en time før byrådsmødet.
Forud for de sidste møder tydede meldinger fra forskellige partier på, at skatten så ud til at forblive uforandret, mens spørgsmålet om grundskyld skillede partierne.
"Vi ser gerne en stigning i grundskylden på 1,5-2 promille, hvilket svarer til 1.600 kroner for en parcelhusfamilie om året. Det vil vi hellere end personskatten, der ryger vi ind i det skrå skatteloft, så vi rammer dem med de lavere indkomster," sagde Jane Isdal (SF) efter økonomiudvalgsmødet onsdag morgen.
En holdning, der i hvert fald udelukkede et forlig med Venstre og Fokuslistens Lars Carpens, der har sagt klart nej til enhver form for skattestigning. Dermed var udsigterne til et bredt forlig ikke for gode, hvilket borgmester Jesper Bach (UP), der selv har været fortaler for en skattestigning, erkendte efter onsdagens morgenmøde:
"Det ser meget vanskeligt ud med et bredt forlig. Skatten tror jeg ikke på bliver forhøjet, men jeg kunne have et håb om, at vi kan samle et flertal på forhøjelse af grundskylden."

S-optimisme

Lars Carpens (Fokuslisten) gik fra forhandlingerne onsdag morgen med indtryk af en løsning, der ikke indebærer en skattestigning. Men mente også at kunne spore en interesse fra et smalt flertal for en stigning i grundskylden.
"Jeg kan ikke afvise, at det bliver udgangen, men jeg håber det sandelig ikke."
Ole Bondo Christensen (S) var dog til det sidste optimist på et bredt forlig. Han ønskede ikke at kommentere forhandlingerne direkte, men henviste til en tidligere udsendt pressemeddelelse.
Her fremgik det blandt andet, at valggruppe 2 ser ud til at komme igennem med kravet om, at der ikke bliver nogen rammebesparelser på skole-, fritids- og ældreområdet, samt at man redder skolelandbruget, sætter penge af til unge og til kultur og fastholder investeringer i klima og miljø.

Publiceret 07 October 2009 11:36