Medarbejderne på hospitalerne skal huske at vaske hænder, og derfor lancerer regionen nu en ny kampagne, der skal minde dem om vand, sæbe og sprit. Foto: Colourbox

Medarbejderne på hospitalerne skal huske at vaske hænder, og derfor lancerer regionen nu en ny kampagne, der skal minde dem om vand, sæbe og sprit. Foto: Colourbox

Hospitalspersonale glemmer at vaske hænder

Tusindvis af patienter bliver smittet med en infektion, mens de er indlagt på et hospital, fordi læger og sygeplejersker glemmer at vaske hænder

Af
Martin Warming

Martin Warming

10.000 patienter bliver hvert år smittet med en infektion, mens de er indlagt på et hospital. Det svarer til 10 procent af alle indlagte patienter. Mange af infektionerne skyldes, at personalet på hospitalerne glemmer at vaske eller spritte hænder efter situationer, hvor det er nødvendigt for at undgå smittespredning.

Men det vil Region Hovedstaden nu have gjort noget med.

"Det er ikke godt nok, og derfor er det vigtigt, at vi gør noget for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er med god håndhygiejne. Og med en mulig Influenza A-epidemi på vej, så er det endnu mere højaktuelt, at alle bliver gode til at praktisere håndhygiejne," siger regionsdirektør Helle Ulrichsen fra Region Hovedstaden.

Derfor lancerer regionen nu en kampagne, der skal minde personalet om, hvor vigtigt, det er at vaske eller spritte sine hænder, så patienterne ikke bliver syge af at være indlagt. Den nye kampagne adskille sig fra tidligere tiltag, da personalet selv skal fungere som observatører for hinanden og minde kollegerne om at bruge vand, sæbe og sprit.

"Formålet er ikke, at personalet skal stikke hinanden, og at nogen skal føle sig overvåget. Men man lader ikke sine kolleger køre bil i beruset tilstand, og på samme måde lader man heller ikke kollegerne glemme at vaske hænder, når vi ved, at det kan få alvorlige følger for patienterne," siger Helle Ulrichsen.

Travl hverdag får skylden

Torben Mogensen, der er vicedirektør på Hvidovre Hospital og formand for håndhygiejne-arbejdsgruppen, mener, at det tit er den stresset hverdag, der er årsag til, at medarbejderne glemmer at vaske hænder.

"Personalet glemmer ikke at vaske hænder med vilje. Det sker fordi, de har en meget travl hverdag, hvor det kan være svært at huske på alle de situationer, der kræver håndvask eller afspritning," siger han.

Publiceret 07 October 2009 14:00