Elever fra Frederiksboirg Gymnasium i Hillerød er blandt de elever, der strejket og demonstreret i den seneste uge.

Elever fra Frederiksboirg Gymnasium i Hillerød er blandt de elever, der strejket og demonstreret i den seneste uge.

Undervisningsministeren:

De studerende lyver

Bertel Haarder (V) mener de unge gymnasieelever har strejket på baggrund af fejlagtige oplysninger

Af
Jesper Lundh

Da nordsjællandske gymnasieelever i denne uge nedlagde undervisningen, afspærrede lærerværelser og demonstrerede foran Christiansborg, skete det med påstande om markante nedskæringer på uddannelsesområdet. Men det er direkte usandt, siger undervisningsminister Bertel Haarder (V) efter at have læst om konflikten på Lokalavisen.dk. Ifølge ministeren er der nemlig aldrig før blevet brugt så mange penge på unge.
"Gymnasieeleverne har strejket og protesteret på baggrund af urigtige påstande," siger Bertel Haarder nu til Lokalavisen.dk.
"Der er ikke sparet på bevillingerne til undervisning. Der er aldrig blevet brugt så mange penge på uddannelse som i disse år. I øjeblikket forhandler partierne om at fordele 3,3 milliarder til uddannelse og forskning fra globaliseringspuljen. Og Danmark er et af de OECD lande, der bruger mest på uddannelse og med de laveste klassekvotienter," siger ministeren.
Han erkender dog, at administrationen er ramt af sparekrav.
"På gymnasieområdet er der et krav om, at administrationen sættes ned fra 11 til 10 procent ved at gå sammen om fælles bogføring, regnskab, lønbehandling, personaleadministration, it-systemdrift, leve-randørstyring og licensadministration, indkøb, bygningsdrift mv. Reduktion i 2010 udgør cirka 85 millioner kroner," sige han.
"Også de udsatte unge får en stor håndsrækning. Regeringen har netop udmeldt tre store pakker, der skal tage hånd om de udsatte unge, til næsten 4 milliarder kroner," siger undervisningsministeren og henviser til Barnets Reform på 928 millioner kroner, ny start til kriminelle unge med en pulje på 700 millioner kroner og Ungepakken med en pengekasse på 780 plus 470 millioner kroner. Dertil kommer der ifølge ministeren en milliard til flere praktikpladser.
"Aldrig tidligere er der sat så massivt ind. Det gælder om ikke, at tabe de unge på gulvet, som på grund af den økonomiske krise, ikke kan finde arbejde, eller de unge, der pjækker fra skolen og hænger hele dagen på computercafeer, ryger hash eller er i fare for at ryge i bandekriminalitet. De skal hjælpes i gang. I alt bliver der tilført milliarder til unge og uddannelse," siger undervisningsminister Bertel Haarder
I Nordsjælland strejkede eleverne på Frederiksborg Gymnasium, Aurehøj Gymnasium i Gentofte og Rungsted Gymnasium.

Publiceret 09 October 2009 13:42