To sorte virksomheder i Frederikssund

I Skats razzia mod sorte virksomheder i Nordsjælland var to ud af de 18, der blev knaldet, beliggende i Frederikssund Kommune. Ejerne kan risikere fængelsstraf

Af
Af Martine Bentsen

Der findes sort arbejde og så findes der sorte virksomheder. Den sidste type har Skat i Nordsjælland netop lavet en razzia mod og fundet i alt 18 sorte virksomheder – heraf en i Skibby og en i Frederikssund.
"Vi er glade for resultatet," siger Jan Bonde Winkler, der er fuldmægtig i skat Nordsjælland.
"Årsagen til, at der bliver drevet sort virksomhed er, at det er nemmere for folk at skylde skat penge end at skylde leverandørerne penge, og med en sådan razzia vil vi gerne vise, at den ikke går i længden."
En sort virksomhed er kendetegnet ved, at den har fortsat driften af virksomheden selvom skat har nedlagt forbud mod det, fordi virksomheden skylder skat penge.
Ifølge Jan Bonde Winkler opstår der derved ulige konkurrencevilkår, fordi virksomheden ikke betaler moms og skat til statskassen ligesom resten af virksomhederne i samfundet. Hvor meget de skylder skat er man endnu ved at gøre op, og overstiger beløbet 100.000 kroner kan ejeren risikere fængselsstraf. Det største skyldnerbeløb, der er fundet i Nordsjælland i denne omgang er på 600.000 kroner i en virksomhed i 'whiskeybæltet' i den østlige del af Nordsjælland.
De sorte virksomheder findes ved at skat krydstjekker adresser og visiterer forskellig slags data på virksomheden samt observerer biler og folk, der kommer og går til matriklen. Når der er nok materiale til en mistanke tager skat fat i virksomhedsejeren.
I denne omgang havde skat fat i 29 mistænkelige virksomheder, hvoraf 18 drev ulovlig virksomhed. Ikke én bestemt blacklistet branche I de to tilfælde i Frederikssund Kommune var det virksomheder i fra byggebranchen, men ifølge Jan Bonde Winkler er der ikke en bestemt branche, der altid er tale om.
"Der er ikke én blacklistet branche, men vi ser det især indenfor gartneri, byggevirksomhed, udlejningsvirksomheder, gulvafslibning, rengøringsvirksomhed eller liberale erhverv. Men i sidste ende når det gælder sort virksomhed, så handler det mere om personerne bag," siger Jan Bonde Winkler.
Han understreger, at det er et område, der er svært at komme til livs, og at antallet af sorte virksomheder især under krisetider blomstrer op.
"Under finanskrisen er der sket en betydelig stigning i antallet af sorte virksomheder. I det første halvår har vi visiteret 272 virksomheder, og det er 40 procent flere end samme tidspunkt sidste år," siger Jan Bonde Winkler.

Publiceret 16 October 2009 07:00