<I>At få installeret et solvarmeanlæg kan virke som en stor beslutning og besværligt, men det er det faktisk ikke. I praksis behøver du blot at kontakte din lokale vvs-installatør.</I>

At få installeret et solvarmeanlæg kan virke som en stor beslutning og besværligt, men det er det faktisk ikke. I praksis behøver du blot at kontakte din lokale vvs-installatør.

Udnyt solens naturlige varme

Der er god økonomi i solvarme. Det er let at installere, tjener sig selv hjem hurtigt og du slipper for at bekymre dig om stigende energipriser

Et solvarmeanlæg kan med stort set ingen vedligeholdelse holde i mere end 25 år og giver adgang til verdens mest massive energikilde: Solen. Hvad enten prisen på olie går op eller ned, så er én ting sikkert: Vi nærmer os hastigt den sidste olie og naturgas. Solen vil derimod stå op hver eneste morgen og sende os utrolige mængder energi hver dag. Et solvarmeanlæg omdanner solens naturlige stråleenergi til varme uden at skabe CO2-udslip eller andre skadelige stoffer. På den måde kan vi bruge solen til at nedbringe Co2 udslippet og blive mere uafhængig af svingende priser og forsvindende energikilder.

Spar op til 70 %

Solvarmeanlægget kan bruges til enten brugsvand – eller til både brugsvand og opvarmning. Uanset hvilken kombination man vælger, er der meget at spare. Besparelsen afhænger af antal beboere, boligareal samt solvarme-anlæggets størrelse. Et fingerpeg er, at du sparer op til 70 % af energiudgiften til brugsvand. Eller op til 30 % på den samlede energiregning, hvis solvarme bruges til både brugsvand og opvarmning. I dag kan solvarme konkurrere økonomisk med både "gammeldags" og nye energikilder. Et solvarme-anlæg kræver meget mindre energi at producere, og stort set ingen energi at holde kørende. En familie med et lille solvarme-anlæg på 7,5M2 opnår en co2-reduktion på 1,5 ton pr. år. Det vil med en levetid på 25 år give en samlet miljø besparelse på 37,5 ton CO2.

Let at komme i gang

At få installeret et solvarmeanlæg kan virke som en stor beslutning og en meget besværlig proces. Men det er det slet ikke. Tværtimod. I praksis behøver du blot kontakte din lokale VVS- installatør. Herefter går resten af sig selv. Din VVS- installatør ved alt om solvarmeanlæg og kan give dig gode råd om valg af det rigtige anlæg og hvilken installation, som passer bedst til dig og dit hus samt økonomi. Denne artikel er leveret i forbindelse med DI Byggematerialers kampagne "Energitjeck". Fakta 1 Hvor meget sparer jeg i kroner og ører? Installerer du et solvarmeanlæg på en ældre oliekedel tjener du penge allerede første år. Skifter du også den ældre oliekedel ud, kan du spare op til 8000 kr. det første år. Samtidig afhænger din økonomiske besparelse af, hvor meget olie, naturgas eller fjernvarme koster dig på længere sigt. Fakta 2 Chekliste før du taler med din VVs-installatør Hvilken form for opvarmning eksisterer i huset – olie, gas, fjernvarme etc.? Hvor stort er huset i M2? Hvor mange personer bor i husstanden? Skal solvarmeanlægget producere brugsvand eller både brugsvand og centralvarme? Ønskes en komplet udskiftning af jeres varmeanlæg, eller skal solvarme-anlægget bygges sammen med eksisterende varmekilde? Fakta 3 Hvad gør man i de kolde, solløse måneder? I Danmark kan et solvarmeanlæg ikke gøre det alene. Solvarme fungerer altid sammen med både traditionelle energiformer eller andre nye energiformer. På en solrig vinterdag vil solvarmeanlægget levere rigeligt med varme til brugsvand. På solløse overskyede vinterdage kan solvarme naturligvis kun levere begrænset varme.

Publiceret 22 October 2009 03:00