Med det nye certifikat, Certified Kid, en form for digital signatur, kan børnene dokumentere deres egen alder og køn på nettet og tjekke andres.

Med det nye certifikat, Certified Kid, en form for digital signatur, kan børnene dokumentere deres egen alder og køn på nettet og tjekke andres.

Risskov-elever lærer sikker chat på nettet

Eleverne på Jellebakkeskolen i Vejlby bliver blandt de første til at afprøve Certified Kid, en ny form for digital signatur, der gør det mere sikkert at chatte på nettet

Af
Af Grethe Bo Madsen

Jellebakkeskolen har som en af de første skoler i Århus tilmeldt sig et nyt projekt, der har til formål at beskytte børn mod voksne, der udgiver sig for at være børn på nettet.
Certified Kid, en slags digital signatur, oplyser alder og køn, og giver eleverne mulighed for at gennemskue, om der gemmer sig en voksen bag en af de andre brugerprofiler på chatsider som Arto og Habbo.
"Undersøgelser viser, at hver tredje barn har oplevet nogen, der løj om deres alder på nettet. Lige så mange er blevet spurgt, om de vil mødes. Samtidig har det vist sig, at en fjerdedel af alle 10-årige har en social profil på nettet. Det er lidt skræmmende," mener Torben Antonsen, skoleleder på Jellebakkeskolen.

Tjekker alder og køn

"Det er en problemstilling vi er nødt til at forholde os til, og derfor er vi med fra starten i projektet. Det er helt klart i skolens interesse at lære eleverne at færdes mere sikkert på nettet og lære sikker chat," siger han.
Eleverne i fjerde til niende klasse vil som en del af undervisningen få tilbudt det nye certifikat i løbet af efteråret.
"Vi tager en snak med eleverne om problemet, hvad de kan komme ud for på nettet, og hvordan de kan færdes sikkert. Derefter får de tilbudt certifikatet, som de kan bruge til at dokumentere deres egen alder og køn på nettet og samtidig selv tjekke andre Certified Kid-brugere," forklarer Torben Antonsen, der håber, at andre skoler vil følge trop.
"Projektets succes afhænger af, hvor udbredt certifikatet bliver blandt børn og unge."

Pigerne mobber online

Ifølge Torben Antonsen har man på Jellebakkeskolen ikke kendskab til elever, der har været udsat for, at det de troede var en jævnaldrende chat-ven i virkeligheden var en voksen, men at de unge oplever ubehagelige ting på nettet, oplever man ofte.
"Det sker blandt andet i form af mobberi på chat-sider som Arto og på Facebook, især blandt pigerne. Derfor taler vi også med eleverne om, hvordan de selv skal opføre sig på nettet. At chat på nettet er meget forskellig fra at sidde overfor den, man taler med."
Daniel Madie, der står bag Certified Kids, er glad for at Jellebakkeskolen har meldt sig til projektet.
"Jo mere udbredt Certified Kid bliver, jo nemmere er det for børnene at sortere useriøse brugere fra og gennemskue voksne, der udgiver sig for at være børn. Men ingen teknisk løsning alene kan forhindre mobning eller beskytte mod skjulte voksne, og derfor er det vigtigt, at være i dialog med børnene om, hvordan man færdes sikkert på internettet, og hvad man skal være på vagt overfor," udtaler han.

Certified Kid

Certified Kid har til formål er at beskytte børn mod voksne, der på nettet udgiver sig for at være børn. Projektet tilbydes alle skoler i Danmark. Skolerne kan gratis tilmelde sig projektet og få udleveret certifikaterne. Telenor sponsorerer projektet. Læs mere om Certified Kid på www.certifiedkid.dk

Publiceret 26 October 2009 08:00