WEB-TV:

Biblioteket satte gang i det hele

Rygter om lukning af biblioteker fik Kasper Krüger til at melde sig som kandidat. Derfor har han sat avisen stævne på Farum Bibliotek

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

I januar i år tog Kasper Krügers politiske løbebane for alvor fart. Det var da hans kone kom hjem og fortalte, at hun havde hørt rygter om, at to biblioteker i kommunen skulle lukkes.
"Derfor greb jeg knoglen og ringede til Venstre og fortalte, at jeg gerne ville stille op til næste valg," siger Kasper Krüger, der indtil da havde været medlem af partiet i mange år, men aldrig været aktiv byrådskandidat.
Derfor har han valgt at sætte avisens Nyhedspatrulje stævne på Farum Bibliotek.
"Jeg synes det er helt utroligt vigtigt, at vi bevarer de lokale værdier, som vi er opvokset med, og som er baggrunden for, at mange borgere har valgt at flytte til Furesø Kommune."
Resten af historien er velkendt. Venstre-medlemmet, der i offentligheden var mest kendt som Sky Radio-direktør, blev opfordret til at stille op som spidskandidat. Han udfordrede borgmester Jesper Bach direkte og vandt ved en urafstemning i april i år, hvorefter Jesper Bach forlod Venstre.

Første møde

"Jeg forbinder biblioteket med et sted, hvor man kan hente en masse fantastiske historier, både bøger, tegneserier og lydbånd til ferien. Men også et sted, hvor man kan møde andre mennesker," fortæller Kasper Krüger, mens vi tager en spadseretur rundt mellem boghylderne.
Det at møde mennesker her har han skam helt personlige erfaringer med, fortæller V-kandidaten med et smil:
"Da jeg var ung, så jeg min kone for første gang her, hvor hun sad og læste Illustreret Videnskab sammen med en veninde. Og i dag kan jeg se at vores børn har den samme glæde ved biblioteket, som vi har haft, da vi var unge. Så det er dem, der tigger og beder os om at hente nogle nye historier ned fra hylderne."

Bliver ikke lukket

"Så hvis du bliver valgt ind, vil du godt love, at du ikke lukker Farum Bibliotek?"
"Det kan jeg helt klart love. Det gælder helt generelt vores lokale værdier. Jeg har været rundt for at tale med flere hundrede borgere i Furesø, og der kunne jeg mærke, at de stærke følelser overfor vores lokale værdier deles af andre. Det er også svømmehaller og skoler, forsamlingshuse og skolelandbrug. Det er hele årsagen til at man er glad for at bo her. Når man truer de værdier, så vågner mange pludselig op, der normalt ikke interesserer sig for lokalpolitik, og siger: Hov, hvad er det her for noget?"

Ét rådhus?

Mens vi kigger videre på boghylderne, fortæller Venstres spidskandidat hvorfor han mener kommune-sammenlægningen i Furesø er gået skævt:
"Nogen har haft den filosofi, at fordi man lægger to kommuner sammen, så vil man lukke alt. Det er en helt forkert tankegang."
"Men du har jo selv været ude i valgkampen og sagt, at du vil beskære administrations-udgifterne i kommunen ved at sammenlægge to rådhuse til ét?"
"Lige præcis. Når man lægger to kommuner sammen, så kan man vælge en filosofi, der hedder, at man vil lukke for eksempel den ene svømmehal, hvis der er to, og lukke nogle af skolerne i yderområderne, og så videre. Det er jeg helt uenig i. Jeg mener vi i stedet skal bruge sammenlægningen til at hente alle de gevinster vi kan hente fra stordrifts-fordele og synergi, netop ved at sammenlægge to rådhuse til ét. Vi skal samle administrationen på én adresse, og de penge vi sparer skal vi bruge til de lokale værdier, så borgerne føler de får en bedre kommune ud af sammenlægningen," siger Kasper Krüger, der fortsætter:
"På borgerservice-området ser jeg gerne opgaver lagt ud fra rådhusene til bibliotekerne, så vi kan bruge bibliotekerne til at løse endnu flere borgernære service-opgaver. Så vi stadig bevarer den lokale tilknytning i lokalområderne."

Publiceret 28 October 2009 21:15