"Find energimærket frem fra skuffen!"

Der kan være mange penge i at finde dit energimærke frem fra skuffen og tjekke det en ekstra gang. Energimærket gør det nemlig nemt for dig som husejer at få overblik over, hvad det hus, du ejer, bruger af energi og hvilke energimæssige forbedringer, der

For dig som køber er det en fordel at kende husets energimærke. Hvis energimærket er godt, vil du som udgangspunkt have fornuftige udgifter til el, vand og varme. Hvis energimærket derimod er dårligt, trænger huset til forbedringer, og de fremtidige udgifter til dét kan du bruge som argument for, at huset skal sælges til en billigere pris. På den måde kan du i begge tilfælde betragte energimærket som et stykke værdipapir.

Forslag til forbedringer

Energimærkningen giver dig også en idé om, hvor meget det koster at efterisolere eller lave andre forbedringer, der giver energibesparelser. I nogle huse er det nemt og relativt billigt at efterisolere, mens det i andre huse er besværligt og dyrt. Ud fra rapporten kan du se, om det kan betale sig at efterisolere, udskifte vinduer eller lignende i huset. Energimærkningen viser også den tidligere ejers oplyste forbrug. Hvis du kender el -, vand-, og varmeforbrug har du et bedre grundlag for at beregne dine månedlige udgifter.

Tænk på miljøet

Der er mange fordele at hente, når boligen har et energimærke. Der er både mange penge at spare og samtidig skænker du miljøet en tanke, når du får et energimærke til boligen. Det er lovpligtigt at have et energimærke på boligen, når du skal sælge den. Den der køber deres bolig, kan derved se hvor, der med fordel kan spares på energien. Energimærkning af bygninger er lovpligtig ved salg, dvs. sælger skal sørge for, at huset er energimærket, og energimærkningsrapporten skal foreligge inden købsaftalen underskrives. Det er dog en god idé at sørge for at få energimærkningsrapporten udleveret, inden du beslutter dig for at købe. Formålet med et energimærke er altså at gøre opmærksom på det energiforbrug, boligen har, og opnå overblik over, hvor besparelserne er gemt. Et energimærke er gyldigt i fem år, og har man et energimærke, der er under fem år gammelt, behøver man ikke at fremskaffe et nyt.

Huset får en karakter

Energimærkningen har samme layout som de energimærker, man kender fra f.eks. hårde hvidevarer. Man giver bygningerne karakter fra A1 til G2, hvor A1 er det mest energirigtige. Et hus, der opfylder de nye krav til energiforbrug, får mærket B1. Energimærkningen foretages af en uddannet og uvildig energikonsulent. Denne artikel er leveret af DI Byggematerialer i forbindelse med kampagnen "Energi-tjeck".

Publiceret 29 October 2009 03:00