Hørsholm bliver måske en tankstation fattigere, men tilgengæld en Rema 1000 og 16 nye boligere rigere her på Usserød Kongevej 61-67 og Pilevej 1-2 lige overfor KongevejsCentret.

Hørsholm bliver måske en tankstation fattigere, men tilgengæld en Rema 1000 og 16 nye boligere rigere her på Usserød Kongevej 61-67 og Pilevej 1-2 lige overfor KongevejsCentret.

Mistanke om penge til Venstre fra projektfirma

V-formand i Hørsholm, Thorkild Bang, vil hverken be- eller afkræfte, om partiet har fået penge af developerfirma, der vil bygge Rema 1000 i Hørsholm. Hvis de har, er det en straffelovsovertrædelse, mener borgmester Uffe Thorndahl

Af
Morten Timm

Morten Timm

I Fredensborg har Venstre-politikere erkendt, at de har fået penge fra developerfirmaet Reitan Ejendomsudvikling A/S.

Nu breder sagen sig til Hørsholm, hvor borgmester Uffe Thorndahl har en mistanke om, at firmaet, der står bag Rema 1000-projektet på Usserød Kongevej 61-67, også har betalt penge til Venstre i Hørsholm.

Som det eneste parti i Hørsholm Kommunalbestyrelse vil Venstre nemlgi hverken be- eller afkræfte om de har modtaget penge i valgkampen fra Reitan Ejendomsudvikling.

I et stykke tid har der verseret rygter om, at firmaet økonomisk har støttet den lokale valgkamp. Selvsamme firma har ansøgt Hørsholm Kommune om tilladelse til at opføre en Rema 1000 og 16 boliger på Usserød Kongevej 61-67 overfor KongevejsCentret.

Rygterne har fået borgmester Uffe Thorndahl til at kontakte alle partier i kommunalbestyrelsen for at få et svar.

Ingen lokalpolitisk tilknytning

Han ser med alvor på sagen og vurderer, at der i givet fald kan være tale om en overtrædelse af straffelovens § 144, når nogen i udøvelse af offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige gave eller anden fordel.

Han kan kun se en grund til, at developerfirmaet pludselig går ind og betaler lokale politikere og partier. Det er for at fremme egen forretning.

"Så vidt jeg ved har Rema 1000 og Reitan Ejendomsudvikling ingen anden relation til hverken Fredensborg eller Hørsholm, end at man netop ønsker at etablere en forretning i hver kommune. De har således ingen lokalpolitisk indsigt eller lokal relation overhovedet. Så det pengene forretningsmæssigt disponeres til kan kun være som betaling enten foran eller bagud i forhold til politiske beslutninger. Andet formål eksisterer i virkelighedens verden ikke," vurderer Uffe Thorndahl.

Ingen oplysningspligt

Hos Venstre i Hørsholm holder lokalformand Thorkild Bang fast i partiets tvetydige svar.

"Jeg vil hver hverken be- eller afkræfte det. Vi følger bare partistøtteloven, og der har vi ingen oplysningspligt for beløb under 20.000 kroner, og det holder vi fast i," siger Thorkild Bang uanset at det kan betyde, at der bliver kastet mistanke på partiet.

"Hvad bliver så det næste, vi skal oplyse. Det er lovgivningen på området, der regulerer det, og så længe vi overholder partistøtteloven, kan der ikke være nogen problemer. Det her er endnu en 'Uffe', hvor borgmesteren gør en stor sag af noget, der ikke er der," mener Venstre-formanden.

Han tilføjer, at de støttebeløb, Venstre modtager fra private og erhvervslivet, altid går i partikassen og aldrig til de enkelte kandidater.

"På den måde er der ingen, der kommer i klemme," fastslår Thorkild Bang.

null

Publiceret 02 November 2009 07:00