Særskat rammer nordsjællandske firmaer

Virksomheder i Nordsjælland skal i år betale 291 millioner kroner i såkaldt dækningsafgift

De nordsjællandske kommuner opkræver opkræver i år 291 millioner kroner i særskat fra erhvervslivet gennem den såkaldte dækningsafgift. Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Til sammenligning var tallet sidste år 221 millioner kroner, og selvom stigningen i afgiftens provenu primært skyldes stigninger i ejendomsvurderingerne, som udgør beregningsgrundlaget for afgiften, er Dansk Byggeri er alligevel stærkt bekymrede over situationen.

"Virksomhederne er hårdt presset på likviditet og økonomi i det hele taget for tiden. Derfor er det alvorligt, når virksomhederne nu oven i købet skal betale godt 70 mio. kroner mere end sidste år," siger Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland.

Hårdest ramt bliver virksomhederne i Rudersdal og Hillerød kommuner, hvor provenuet fra dækningsafgifterne stiger med henholdsvis 28 og 16 millioner kroner på grund af stigende ejendomsvurderinger.

Det er primært de nordsjællandske kommuner og hovedstadskommunerne, som opkræver dækningsafgiften og Jørgen Simonsen så gerne, at kommunerne helt afskaffede den.

"Kommunerne bør kunne se fornuften i ikke at ekstrabeskatte det erhvervsliv, som man er afhængig af. Virksomhederne er med til at sikre kommunernes skattegrundlag ved indtjening og fastholdelse af lokal beskæftigelse," siger Jørgen Simonsen og peger samtidig på, at Gribskov Kommune som den eneste nordsjællandske kommune ikke opkræver dækningsafgift.

Dækningsafgift

Det er de enkelte kommunalbestyrelser, som beslutter om der skal opkræves dækningsafgift fra de lokale virksomheder. Dækningsafgiften beregnes af den del af forskellen mellem værdien af den faste ejendom og værdien af grunden i henhold til den offentlige ejendomsvurdering. Beregningen af hvor meget den enkelte virksomhed skal betale, sker på den del af forskelsværdien, der overstiger 50.000 kr. og der kan opkræves afgift på mellem en og ti promille.

Publiceret 13 January 2010 10:52