Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Bævere lider i kulden

Skovfoged opfordrer skovgæsterne til at vise hensyn til bæverne, der lider i de hårde frostgrader

Af
Martin Warming

Martin Warming

Det er ikke sjovt at være bæver i Nordsjælland i disse uger. Den langvarige frost har nemlig medført, at hele Ramløse Å, hvor de nordsjællandske bævere midlertidigt har slået sig ned, er ved at være islagt, oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

Der er kun ganske enkelte våger med åbnet vand, og Skov- og Naturstyrelsen appellerer derfor om, at naturgæsterne undlader at færdes i området omkring bævernes opholdssted. Det kan nemlig stresse dyrene unødigt, fortæller skovfoged Niels Worm.

"På grund af isen er det rigtigt besværligt for bæverne at komme uset rundt i vandløbet og finde føde. Dyrene er desuden tvunget til at opholde sig på et lille område omkring boet og er derfor sårbare overfor forstyrrelser, og derfor anmoder vi om, at man lader være med at færdes på den strækning af Ramløse Å, indtil åen igen er isfri," siger Niels Worm.

Nysgerrige ornitologer

Samtidig er der de seneste dage set både isfugle og rørdrum i området omkring åen, og det har lokket mange nysgerrige ornitologer til.

"Under normale omstændigheder er dette jo en god nyhed, at så mange tager på tur i det pågældende område. Men med den nuværende vejrsituation er det dog bedst at folk holder sig væk," lyder opfordringen fra Niels Worm.

Skov- og Naturstyrelsen satte i oktober måned sidste år de første bævere ud i Nordsjælland. Kort efter udsætningen skiftede bæverne dog det kunstige bæverbo ud med en langt mindre mondæn jordhule ved Ramløse Å tæt på Arresø.

Publiceret 18 January 2010 15:00