Kommunerne har udsigt til flere års økonomisk smalhans. Det kræver et opgør med en række hellige køer i form af gratis serviceydelser, mener Rudersdals borgmester Erik Fabrin (V), som er formand for Kommunernes Landsforening.

Kommunerne har udsigt til flere års økonomisk smalhans. Det kræver et opgør med en række hellige køer i form af gratis serviceydelser, mener Rudersdals borgmester Erik Fabrin (V), som er formand for Kommunernes Landsforening.

Erik Fabrin:

Betal for rengøring og bogudlån

Rudersdals borgmester foreslår markant omlægning af velfærdsstaten. Borgerne skal betale for flere ydelser men skal belønnes for at bruge digital selvbetjening

Af
Steen Trolle

Borgerne skal i fremtiden betale for en række af de kommunale ydelser, som i dag er gratis. Det mener Rudersdals borgmester Erik Fabrin (V), som i sin egenskab af formand for Kommunernes Landsforening (KL) lægger op til et markant kursskifte i den offentlige service. I et interview med ugebrevet Mandag Morgen fastslår KL-formanden, at der skal slagtes hellige køer i form af gratis velfærdsydelser, hvis der skal vær råd til at finansiere velfærdssamfundet på længere sigt.
"Vi kan ikke gentænke hele velfærdsamfundet, hvis vi på forhånd udpeger nogle områder som hellige. Hele velfærdspaletten skal i spil. Vi skal heller ikke glemme, at politikere er bedst til at agere på en folkestemning. Så det er vigtig, at der blandt borgerne bliver skabt en stemning af, at der skal andre boller på suppen, ellers bliver vilkårene for vores børn og børnebørn utålelige,? siger Fabrin til Mandag Morgen.

Betal for rengøring og bogudlån

Blandt de ydelser, som i fremtiden kan blive omfattet af brugerbetaling, er den praktiske hjemmehjælp, lægebesøg og lån af bøger på biblioteket. Ikke for at kommunerne skal tjene flere penge men for at dæmpe efterspørgslen.
"Vi skal have gennemanalyseret, på hvilke områder der er et overforbrug af velfærdsydelser. Hvor man efterspørger ydelsen, fordi den er gratis, uden at den har nogen rigtig nytteværdi,? siger Erik Fabrin til Mandag Morgen.

Bonus for selvbetejning

Til gengæld skal det offentlige kunne tilbyde ekstra-ydelser mod betaling. Det kan eksempelvis være tøjvask i daginstitutioner eller ekstra hjemmehjælpstimer. Samtidig foreslår Erik Fabrin en bonus til borgere, som benytter kommunernes digitale selvbetjeningsløsninger. Kommunerne går nemlig glip af en potentiel millionbesparelse fordi alt for få borgere benytter selvbetjeningsløsningerne:
"Hvis en familie bruger digital selvbetjening til at indmelde et barn i børnehave, kunne belønningen eksempelvis være et kontant beløb, der blev sat ind på borgerens Nemkonto eller en måneds gratis mad i børnehaven. Man kunne bruge mange andre forskellige belønningssystemer til at sparke udviklingen hurtigere i gang,? siger Rudersdals borgmester til Mandag Morgen.
I samme interview gør Fabrin sig også til talsmand for at afskaffe efterlønnen og for at fjerne børnechecken til de rigeste.

Publiceret 01 February 2010 11:30