WEB-TV:

Vinterbadernes dejlige isvand

Med en ro og et tempo som andre ville bade i under sydens sol, der gik to friske kvinder en tur i det iskolde Øresund

Af
Af Claus Beyer

Øresund er fra Sjællandssiden snart dækket med is, -endnu ikke stærkt nok til at man kan gå tur på isen, og slet ikke stærk nok til at holde helårsbaderne fra Nivå Vandskiklub fra en tur i det meget kolde isvand.

Uge-Nyt mødte Hanne Melgaard og Ulla Bech ved en tilfældighed på Nivå Havn, og de to friske vinterbadere kom omgående med et frisk tilbud: ?Vi I ikke en tur med i vandet??.
Vi takkede pænt nej, men var alligevel lidt nysgerrige, og både Hanne og Ulla hoppede herefter i vandet et par gange, hvorefter de satte sig på bænken midt i solen, og gav sig tid til at fortælle lidt om livet som vinterbader.

Hanne Melgaard har gennem de sidste 16-18 år gået i vandet hele året rundt, mens Ulla Bech mener at hun har været bader i hele livet.

"Jeg er opvokset på Amager og jeg har badet så lang tid jeg kan huske. Her hygger jeg mig sammen med Hanne hver formiddag, og jeg kan kun anbefale andre til at tage en tur i det kolde vand", siger Ulla Bech, og sammen med Hanne fastslår de begge, at man dog lige skal sikre sig, at helbredet også er til at blive vinterbader.

"Man bliver fantastisk frisk af en sådan badetur. Både krop og sjæl vågner op, og det pibler og krabler i kroppen, det er helt fantastisk. Er man en smule træt, har man haft en hård dag på arbejde, så er man fuldstændig frisk igen, efter en tur i det kolde vand", siger begge de friske kvinder.

Begge anslår vand temperaturen til ligge mellem 1-3 graders frost, så hvis man skal forsøge sig som vinterbader, så sørg for at der er andre til stede der kan hjælpe, hvis kroppen ikke helt er med på at det kolde gys lige var lykken, og dertil kan der også opstå andre uheld, blandt andet er trappen meget glat på grund af is, og Ulla slap heller ikke helt uden skrammer. Isen lavede en stor hudafskrabning på ryggen, men Ulla tog det med et smil: "Gør det ondt kan jeg altid lige køle smerterne ned i det kolde vand. Hvis man vil prøve en tur i det kolde vand, så spørg lige en læge til råds omkring helbredet først."

Herefter hoppede begge ind i den varme sauna, men vi andre hoppede ind i bilen og der blev omgående tændt for både varmeblæser og sædevarme. Der var kun en ting at sige: respekt! -for kort tid efter at vi var på vej væk i bilen fra Nivå Havn, så varr de to kvinder på vej fra saunaen tilbage i det iskolde vand.

Publiceret 16 February 2010 13:30