God kaffe er en menneskeret. Sammen med sin bror Thomas driver Sanne Remmer kaffefirmaet Remmer & Co.

God kaffe er en menneskeret. Sammen med sin bror Thomas driver Sanne Remmer kaffefirmaet Remmer & Co.

"Om lidt er kaffen klar"

Remmer & Co, et lille "bror og søster"-drevet firma med en meget stor passion for kaffe, er netop flytte til Risskov - nu inviterer de naboerne indenfor til en kop kaffe

Af
Af Grethe Bo Madsen

Glem alt om en hurtig kop pulver, frysetørret eller vakum-pakket kaffe. En god kop kaffe skal brygges af nyristet og friskmalet kaffe, og den skal drikkes med følelse uden at blive spoleret af sukker og kold mælk fra køleskabet.
"En god kop kaffe har en cremet, fyldig smag, er lidt chokoladeagtig og har mange fine smagsnuancer," forklarer Thomas Remmer Larsen, indehaver af kaffefirmaet Remmer & Co, som han driver sammen med sin søster Sanne.

Det

Det "grønne" guld: rå kaffebønner fra blandt andet Etiopien, Brasilien og Indonesien. "Faktisk er det stenen i kaffeplantens bær, som bruges til at riste og kværne og brygge kaffe af," forklarer Thomas Remmer Larsen.

Kræs til kaffenørderne

Det lille kaffe-entusiastiske firma er netop flytte til Risskov, og har fået masser af plads til både de importerede grønne kaffebønner og alt udstyret til kaffe-elskerne.
Eller kaffenørderne, som Sanne kalder dem med et glimt i øjet, for ingen kommer uden om, at mere end to tredjedele af kunderne er mænd, og at det især er dem, der går meget op i at have det "rigtige" udstyr.
På hylderne frister et mekka af kafferistere, kaffekværne, espressomaskiner, kopper og glas og andet "nødvendigt" kaffeudstyr og i store hørsække på gulvet står "det grønne guld": de rå kaffebønner fra blandt andet Brasilien, Costa Rico, Etiopien, Indonesien og Guatemala. Bagerst ved væggen står "det lille risteri".

Kaffeplanten gror i et bælte på 2.000 kilometer rundt om ækvator.

Kaffeplanten gror i et bælte på 2.000 kilometer rundt om ækvator. "Kaffe er lidt ligesom vin, smagen afhænger af mange ting, blandt andet jordbundsforholdene, og i hvilken højde, den er dyrket," forklarer Thomas Remmer Larsen. Højlandskaffe vokser langsomt, og udvikler derfor finere nuancer i smagen.

Det lille risteri

"Den rister små partier kaffe efter "slow roast" metoden, hvor bønnerne gennemgår en langsom ristning i op til 16 minutter. På den måde udvikles de bedste smags- og aromastoffer fra de rå bønner," fortæller Thomas, der selv havde sin første oplevelse med kafferistning i en ovn i et sommerhus.
"Jeg havde købt nogle rå bønner, som jeg ristede og kværnede. Det var en fantastisk oplevelse," husker han, der siden kun i nødstilfælde har hældt automatkaffe indenbords.
"Når kaffen ristes, udvindes der æteriske olier, som er med til at fremhæve de forskellige smagsnuancer, men samtidig nedbrydes de af ilten i luften. Derfor skal man helst bruge kaffen, mens den er rimelig nyristet."

Når kaffen ristes, udvindes æteriske olier fra de rå kaffebønner. Det fremhæver de forskellige smagsnuancer i kaffen. Men de æteriske olier nedbrydes af ilten i luften, og derfor skal kaffebønnerne helst bruges, mens de er nyristede.

Når kaffen ristes, udvindes æteriske olier fra de rå kaffebønner. Det fremhæver de forskellige smagsnuancer i kaffen. Men de æteriske olier nedbrydes af ilten i luften, og derfor skal kaffebønnerne helst bruges, mens de er nyristede.

Kom indenfor og smag

Selvom mange af kunderne hos Remmer & Co er restauranter, hoteller og caféer, kan private sagtens kigge forbi og handle kaffe og udstyr hos kaffefirmaet.
"Faktisk vil vi gerne invitere indenfor på en kop friskbrygget kaffe i forbindelse med Kaffens Dag på næste søndag," forklarer Sanne, og henviser til et initiativ fra Dansk Kaffe Netværk, der har udnævnt 18. april til Kaffens Dag 2010 for at skabe opmærksomhed omkring kaffe, bæredygtighed og kvalitet.

Bæredygtig kaffe

Dansk Kaffe Netværk arbejder for, at markedsandelen af bæredygtig kvalitetskaffe stiger i Danmark, og at kaffebønderne i udviklingslandene opnår en større indtægt for deres produkter, end tilfældet er i dag.
"Vi bruger så anledningen til samtidig at fejre flytningen og åbne dørene, så folk kan komme forbi og smage forskellige slags kaffe, se hvordan en kafferistning foregår og selv prøve at lave espresso på nogle af espressomaskinerne," uddyber Sanne.

Sådan brygger du en god kop kaffe:

150 ml. vand pr. kop
Vandet skal være mellem 94 og 97 grader varmt
7 gram friskkværnet kaffe pr. kop
Bønnerne skal være ristet indenfor de seneste to uger
Kaffen skal trække fire minutter i stempelkanden, inden stemplet presses i bund

Kaffens dag

Søndag 18. april kl. 10.00-14.00 Åbent hus hos Remmer & Co, Mossøvej 4 i Risskov Smagsprøver på forskellige slags kaffe Demonstration af espressomaskiner m.m. Kaffe-konkurrence Hoppeborg Læs mere på: remmerogco.dk og kaffeagenterne.dk

Publiceret 12 April 2010 13:00