Fra denne uge bliver det meget lettere at sende en byggeansøgning i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og fire andre kommuner. Foto: Colourbox

Fra denne uge bliver det meget lettere at sende en byggeansøgning i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og fire andre kommuner. Foto: Colourbox

Ny service:

Send byggeansøgning via kommunens hjemmeside

Pilotprojekt i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og fire andre kommuner gør det nemt og hurtigt at lave en byggeansøgning - og få svar fra kommunen

Af
Steen Trolle

Boligejerne i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og fire andre kommuner kan nu spare massevis af timer, når de skal aflevere en byggeansøgning til kommunen. De seks kommuner er med i et pilotprojekt, som gør det muligt at klare byggeansøgningen via kommunens hjemmeside. "Min byggesag", som systemet kaldes, vil ikke bare gøre det nemmere og lettere for boligejerne. Det vil samtidig spare kommunerne for en masse ansøgninger, som ikke er udfyldt korrekt.
Hvert år behandler landets kommuner 80.000-120.000 byggesager. Der er fejl og mangler i halvdelen af ansøgningerne, men med "Min Byggesag" kan fejlene minimeres. Borgeren taster nemlig selv sine oplysninger ind via et online-system. Her vælger man, hvilken type byggeri der er tale om, og så fortæller systemet, hvilke krav der stilles til den pågældende type byggeri.

Bliver meget lettere

"Når borgeren har valgt typen af byggeri, bliver han helt automatisk præsenteret for guider og tjeklister tilpasset netop den type byggeri, og løsningen markerer, om de relevant punkter i byggeansøgningen er udfyldt. Dermed bliver det meget lettere at aflevere netop det, kommunen har brug for, for at kunne behandle byggeansøgningen," siger Erik Mollerup (V), der er formand for byplanudvalget i Rudersdal Kommune.
For en fjerdedel af boligejerne i Rudersdal Kommune er der desuden den ekstra mulighed, at de med den digitale borgerservice "Min Rude" har fået digital adgang til alle historiske dokumenter og tegninger om deres bolig. Dermed slipper de for at skulle en tur på rådhuset, hvis de mangler historiske data til en byggeansøgning. Denne service udvides i løbet af 2010 til resten af kommunen.

Skal gøres landsdækkende

Min Byggesag, som lanceres for borgerne mandag den 12. april, er første generation af en løsning, som på et tidspunkt skal gøres landsdækkende. Foreløbig er der tale om et pilotprojekt, som løber over perioden 2009-2011. Deltagere i projektet er Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Gladsaxe, Vejle og Århus kommuner samt Kommunernes Landsforening (KL) og Byggestyrelsen. Projektet koster 20 millioner kroner.
Hos Dansk Byggeri, der organiserer 6.500 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri, ser man store perspektiver i den nye løsning.
"Digitaliseringen vil i høj grad være med til at effektivisere sagsbehandlingen hos byggevirksomheden. Man kan få adgang til rådgivning om lokale forhold, og dermed få afklaret en række spørgsmål, inden ansøgning sendes af sted. Det bliver en gevinst for alle deltagende parter i en byggesag," siger Jørn Jensen, projektchef i Dansk Byggeri.

Publiceret 12 April 2010 06:00