Dronningen og prinsgemalen på vej ind til festen.

Dronningen og prinsgemalen på vej ind til festen.

Dronningen blev fejret af de 250 nærmeste

Stemningen var høj, selv om 16 gæster havde måttet melde afbud til festmiddagen for dronning Margrethe

Dronning Margrethes fødselsdag blev fredag aften rundet af med privat middag med 250 gæster fra ind- og udland. På gæstelisten var både den nære familie fra dronningen og prins Henriks slægt, adelige fra godser og herregårde i hele landet, venner, politikere og personale fra hoffet.
De blev alle ledt ind i strålende, nedgående solskin på Fredensborg, hvor der ventede et rigt program for både underholdning og middag.
På menuen kunne de glæde sig til foie gras terrin, linser og artiskokker, højrebsfilet, nye kartofler og grønne ærter, asparges med sauce mousseline og naturligvis en fødselsdagskage til dessert.
Hen over aftenen kan alle gæsterne nyde musik ved Den kongelige Livgardes Musikkorps, der havde følgende program:
A.O. Stein: Dronning Margrethe d. II Parademarch, N.W. Gade: Ouverture Mariotta, H.C. Lumbye: Sang af Vaudevillen "Alt for smuk", H.C. Lumbye: Prinsesse Thyra Polka, K. Riisager: Ronde de Jambe fra "Etude", K.Riisager: Adagio fra "Etude", K. Riisager: Mazurka fra "Etude", H.C. Lumbye: Pollichinells Tarantelle Gallop, F. von Blon: Forårsmarch, samt underholdning ved Københavns Drengekor.
En del af underholdningen står regentparret nu selv for, idet både dronning Margrethe og prins Henrik holder hver sin tale.

Henrik: "Mit livs lys"

En del af underholdningen stod regentparret nu selv for, idet både dronning Margrethe og prins Henrik ud over kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt hver sin tale.
Det var alle meget personlige taler, der fik gæsterne til både at trække på smilebåndene og til tider måske også holde en lille tåre tilbage. Prins Henrik lagde ud med talen til sin kone, der blandt andet lød således:
"Kære Daisy,
70 år er en milepæl. Årene, der er gået, har fyldt dig med en livserfaring, der er præget af din livsgerning og din pligt, som følger den. Men de har også fyldt dig med glæde og lykke- selvom ingen mennesker lever et fuldkomment liv. For livets facetter er mangfoldige. Men hvis man har levet som du, kan man rolig sige, at du har levet et indholdsrigt liv.
Du har bidraget til dit eget liv og i høj grad til mit, Frederiks, Joakims, vores børnebørn og hele vores øvrige familie. Ja, du har bidraget mere end det. Du har for mange levet et liv, der har givet inspiration til kærlig omsorg, livsenergi, livsglæde og kunstnerisk talent.
Selvom du måske begynder at mærke alderen videregiver du fra disse inspirationskilder egenskaber, der blomstrer og udvikler sig som aldrig før.
Dit behagelige og elskelige sind, kombineret med din livsgerning, giver dig en intuition og en medfølelse, som rører folk i din nærhed. For alle dem, som lever omkring dig, er hver dag beriget af glæde og følelse af fryd, lykke og beundring.
Det er lidt af det, som jeg gerne vil give udtryk for i aften, og som jeg ved, er en holdning som deles af alle, der er samlet her. Vi siger alle sammen med én stemme, at vi holder meget af dig, fordi du er menneske i vores liv, og fordi du beriger livet i hverdag og fest.
Jeg beder selskabet sammen med mig udbringe en skål og et nifoldigt leve for en kærlig hustru og mor, en trofast veninde, en dygtig kunstner og en højt respekteret dronning.
Mit livs lys!"

Ved hovedbordet havde dronningen udsyn til resten af gæsterne i Kuppelsalen. Ved bordet havde hun bl.a. selskab af statsministeren og kronprinsesse Victoria.

Ved hovedbordet havde dronningen udsyn til resten af gæsterne i Kuppelsalen. Ved bordet havde hun bl.a. selskab af statsministeren og kronprinsesse Victoria.

Dronningen holdt tale

Dronningen egen tale indeholdt en fabulering over det at blive ældre:
"Hvad er 70 år? Mange, inden man når så langt, men når dagen oprinder, er de pludselig gået så hurtigt. Dag har lagt sig til dag, år til år; mange var udfordringerne, glæderne langt flere og langt større. Taknemmeligheden ved alt, hvad der er blevet mig til del og over alt, hvad jeg har oplevet er størst," sagde dronningen, der desuden takkede de tre andre taleholdere for deres ord.
Derefter blev kameraerne slukket, og de mange gæster kunne nyde maden og hinandens selskab i fred og smukke omgivelser i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

De mange gæster måtte vente, til klokken var næsten 21.30, inden den første af de lækre retter kunne serveres.

De mange gæster måtte vente, til klokken var næsten 21.30, inden den første af de lækre retter kunne serveres.

null

Publiceret 16 April 2010 23:04