Norddjurs borgmester Jan Petersen får brugt for hele sit arsenal af politisk erfaring og viden om det snirklede spil i koridorerne for at få en skatteforhøjelse i land til kommunen

Norddjurs borgmester Jan Petersen får brugt for hele sit arsenal af politisk erfaring og viden om det snirklede spil i koridorerne for at få en skatteforhøjelse i land til kommunen

Får Norddjurs Kommune lov til at hæve skatten?

26 borgmestre har lagt billet ind på en skatteforhøjelse. En af dem er Jan Petersen i Norddjurs, der kan forvente hårde forhandlinger på torsdagens borgmestertopmøde i Industriens Hus i København

Af
Af Lars Norman Thomsen

Ikke mindre end 26 borgmestre erklærer sig klar til at stramme skatteskruen for 875 millioner kroner næste år. Det er 600 millioner kroner over den ramme, som KL for få måneder siden aftalte med regeringen.
I Norddjurs Kommune er der bred opbakning til en skatteforhøjelse i kommunalbestyrelsen, men det kommer ikke til at ske uden kamp. Borgmester Jan Petersen (S) får brug for hele sin store politiske erfaring, når det torsdag går løs med borgmestertopmøde i Industriens Hus i København.
Her vil KL-formand Jan Trøjborg (S), borgmester i Horsens - og iøvrigt en del af Jan Petersens politiske netværk - de to kender hinanden fra deres tid i Folketinget, hvor de begge var med på Nyrup-fløjen, da denne i 1992 væltede Svend Auken fra formandsposten hos Socialdemokratiet - forsøge at tale flere af borgmestrene fra en skatteforhøjelse.
Problemet er helt konkret, at der venter en historisk hård straf, hvis kommunerne render fra afalen med regeringen. Nye sanktioner betyder nemlig, at kommunerne må aflevere 75 kroner i statskassen for hver 100 kroner ekstra, de får ind i skat. .
Nye tal viser også, at kommunerne vil overskride 2010-budgettet med to milliarder kroner.
Norddjurs Kommune har ikke tidligere gået skattevejen, fordi kommunen havde en fornuftig kassebeholdning, da starten gik i 2007. Hvis Norddjurs ikke får lov til at skrue på skatten, må borgerne forvente store serviceforringelser i 2011 og årene frem. Flere politikere fra den borgerlige fløj har også presset på for at få åbnet debatten om skolestrukturen igen, men det er indtil videre blevet afvist af konstitueringsflertallet S, SF og Dansk Folkeparti.

Publiceret 01 September 2010 08:05