Karl Huber med sit 'bronzehul', som han sammen med sin kone kører til Tyskland med i dag og overrækker til borgmesteren i Niederzimmern i morgen, fredag.

Karl Huber med sit 'bronzehul', som han sammen med sin kone kører til Tyskland med i dag og overrækker til borgmesteren i Niederzimmern i morgen, fredag.

Forærer et hul i asfalten til tysk kommune

I dag torsdag rejser Karl og Bente Huber til Tyskland med et asfalthul udført i bronze

Af
Af Anette Bonde

Karl Huber, Lystrup, pakkede kufferten i går og sammen med sin kone Bente starter han i dag, torsdag, bilen med kurs mod Niederzimmern. Det er en ganske lille plet i det gamle Østtyskland med højst 1000 indbyggere. Med sig har de en bronzestøbning, der illustrerer et hul i asfalten.
Da Lokalavisen besøgte Karl Huber tirsdag i privaten i Lystrup, håbede han, at borgmesteren ville møde ham fredag eftermiddag.
"Det er hamrende skørt. Min kone er godt nok lidt skeptisk, men hvad ... Jeg har en slags aftale fredag omkring klokken fire om eftermiddagen ved kirken med borgmesteren, så det går nok. Jeg forventer da så småt, at han dukker op", smiler Karl Huber.

Hul til salg for 50 €

Forhistorien er, at Karl Huber for nogen tid siden læste om den tyske kommunes trængsler med at få repareret huller i vejene.
Borgmesteren, som hedder Schmidt-Rose, var ganske fortvivlet over vejenes tilstand i sin lille kommune – pengekassen var tom, og der var store huller i asfalten i alle vejene. Så fostrede han den idé, at borgere for 50 € kunne købe rettigheden til et hul i vejen og samtidig få en badge med sit navn monteret på en poleret granitplade anbragt strategisk synlig i Niederzimmern.
"Jeg skal ærligt indrømme, at jeg faldt pladask for denne nærmest totalt vanvittige idé, og rent ud sagt skulle jeg bare deltage i denne happening. Så hen i banken og overføre 50 € til asfaltfonden i Niederzimmern."

"Teer ist her"

Karl Huber, der er bronzestøber og har udført mange værker i bronze, fandt samtidig på, at han jo også kunne donere et bronzehul til borgmesteren i "det lille hul" i Tyskland. Det fortalte han Schmidt-Rose, som omgående blev fyr og flamme.
Aftalen blev, at Karl Huber skulle komme til Niederzimmern i september medbringende et støbt "bronzehul" på 15 kilo til montering på en sokkel af rusten jernrør. Han kalder sit værk "Teer ist her" (oversat: tjære er her). Navnet har forlæg i Niederzimmerns koncept, som hedder "Teer muss her" ("Tjære behøves her").
Tjæren kommer helt bogstaveligt ind i billedet ved, at Karl Huber på vej mod Tyskland gør stop ved Jyllands vestkyst og samler olie, tjære og sand op på stranden. Det medbragte tjæreprodukt skal så efter monteringen af bronzeskulpturen anbringes i skulpturens skålformede fordybning.
Med i aftalen ligger i øvrigt, at Karl Huber skal medbringe et forslag til indretning af den lille plads, hvor skulpturen skal stå. Og så skal han ellers bare komme.
Beskeden fra borgmesteren lød:
"Ring lige lidt før du kommer, så kan vi mødes ved kirken - den er let at finde."

Publiceret 09 September 2010 09:04