S og SF:

Ja til privat bro

Der tegner sig nu et bredt politisk flertal for en fjordforbindelse ejet af pensionsselskaber. Det kan betyde brugerbetaling i Frederikssund

Af
Af Henrik Gregersen

En privat - og dermed formentlig brugerbetalt - fjordforbindelse er nu rykket nærmere.
Mens de borgerlige partier for længst har nikket ja til en brugerbetalt forbindelse over eller under Roskilde Fjord, siger S og SF nu også ja til at lade pensionsselskaber stå for at opføre og drive større vejprojekter.
"Pensionskasserne investerer i infrastruktur i andre lande, og det kunne være fornuftigt, at de også fik muligheden for at lave de investeringer i Danmark. Det vil dels gavne pensionsopsparingerne og dels bidrage til at øge aktiviteten i samfundet uden at belaste statsbudgettet, siger SF?s finansordfører," Ole Sohn, til Ritzau
Det vil med stor sandsynlighed medføre øget brugerbetaling for bilister i Frederikssund og andre steder. For pensionsselskaberne er på jagt efter projekter, hvor de både står for at designe, opføre og drive veje eller jernbaner.
"Det handler om, hvordan man strikker de enkelte projekter sammen. Vi vil helst ind så tidligt som muligt, så vi kan designe projektet, stå for driften, og så vil forbrugerne betale til os, og vi lever med de økonomiske konsekvenser," siger Ulrik Dan Weuder, der er porteføljeforvalter for infrastruktur hos ATP, til Ritzau.
Vejdirektoratet er netop nu i færd med at arbejde på en anbefaling til Transportministeriet om, hvilken type fjordforbindelse, der vil være optimal, og hvor den skal placeres.
Spørgsmålet om finansiering af en ny forbindelse bliver dog først afklaret senere.

Hurtigst muligt

Hos Frederikssund Erhverv peger udviklingschef Rikke Danielsen på, at man fra erhvervslivets side vil støtte dén løsning, der hurtigst muligt kan resultere i en fjordforbindelse.
Og ifølge Flemming Damgaard (V), der er formand for Folketingets Trafikudvalg, vil et privat engagement i fjordforbindelsen formentlig fremrykke den med 20-30 år, i forhold til, hvis man ønsker en fuld statsfinansiering

Publiceret 09 September 2010 03:00