Connie Hedegaard så på solvarme i Hillerød

EUs klimakommissær besøgte onsdag solvarmeanlægget i Ullerødbyen

Hillerød fik onsdag eftermiddag fornemt besøg. Her besøgte EU's klimakommissær Connie Hedegaard det 3.000 kvadratmeter store solvarmeanlæg i Ullerød.

Det kæmpe solvarmeanlæg, som ingen kan undgå at bemærke, når de kører forbi på Herredsvejen, kommer til at spare Hillerøds borgere for udledningen af mindst 6.000 tons CO2 i sin levetid. Hvis flere gjorde som Hillerød, ville miljøet blive sparet for udledningen af 2,2 millioner tons CO2, og der ville blive skabt 4.000 lokale arbejdspladser.

"I takt med at de fossile brændsler bliver dyrere, vil solvarme uden tvivl blive en af de energikilder, som vil fylde mere i fremtidens energiforsyning. Og teknologien er et godt eksempel på, at klimaindsatsen sagtens kan gå hånd i hånd med nye jobs og forsyningssikkerhed," siger Connie Hedegaard.

Dansk Solvarme Forening var stolte af at vise Connie Hedegaard et godt eksempel på de solvarmeanlæg, der breder sig i Danmark i øjeblikket, siger formand Anders Otte Jørgensen:

"Vi har også fortalt kommissæren, at i takt med, at fjernvarmen breder sig i de øvrige europæiske lande, åbner der sig en unik mulighed for et gigantisk eksporteventyr i samme størrelsesorden som vindmøller. Det europæiske forbrug af fjernvarme er cirka 20 gange større end Danmarks, og eksportpotentialet løber op i 3-4 milliarder kroner om året."

Borgmester Kirsten Jensen (S) var stolt af at vise solvarmeanlægget frem. Kommunen har nemlig en klimastrategi, som forpligter kommunen til reducere de negative, globale klimakonsekvenser. Desuden har kommunen meldt sig som Klimakommune for Danmarks Naturfredningsforening.

"Vi tager tager arbejdet som klimakommune meget alvorligt og er glade for at få lov til at vise nogle af vores mange gode projekter frem," sagde hun og fortalte, at Hillerød Kommunes mål i første omgang er at reducere CO2-udledningen med 35 procent fra egne bygninger inden 2020 og på sigt at blive helt CO2-neutrale.

Solvarmenanlægget i Ullerød blev opført i 2008 af Hillerød Forsyning, som blandt andet leverer varme til størstedelen af Hillerøds private huse og virksomheder, og ejes 100 procent af Hillerød Kommune. Hillerød Forsyning har planer om opføre yderligere to solvarmeanlæg, som vil være færdige inden udgangen af i år - det ene på taget af Hillerød Forsynings domicil på Ægirsvej og det andet på taget af varmecentralen på Centervænget. Det skyldes, at solvarmeanlæg hurtigt tjenre sig selv ind igen.

Chef for varme i Hillerød Forsyning, Kaj Jensen, viste Connie Hedegaard rundt på Ullerødanlægget. Pressefoto

Chef for varme i Hillerød Forsyning, Kaj Jensen, viste Connie Hedegaard rundt på Ullerødanlægget. Pressefoto

Publiceret 01 October 2010 09:00