Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

Fagforening efterlyser ansatte fra giftgrund

3F Frederiksborg vil have sat gang behandlingen af sager fra den forurenede Collstropgrund i Hillerød

Medarbejdere fra virksomheden Collstrop i Hillerød kan have taget skade af at arbejde med giftstoffer på virksomheden. Det mener fagforeningen 3f, som nu vil have fat "vidner" eller ansatte, som arbejdede på en af fabrikkerne.

Sagen om den forurenede grund har bølget i mange år og blev forleden taget op igen i DR Søndag. Grunden, som ligger nær Esrum Sø er aldrig blevet renset, og mange bekymrer sig for, at giftstofferne siver ud i søen.

Men oprydningen af grunden er dyr - den er blevet vurderet til at koste mellem 200 og 250 millioner kroner, og det har længe været en uafklaret diskussion, om Hillerød Kommune, staten eller det tidligere amt - nu Region Hovedstaden - skal betale for det.

Der er fundet tromler med det giftige stof Arsen, og øvrige stoffer som krom og kobber, der er blevet anvendt på fabrikkerne kan ifølge 3F give "skader på mennesker som kræft, fosterskader, genetiske skader, luftvejsskader, nyreskader og nerveskader", skriver de i en pressemeddelelse.

"Vi har en formodning om at ansatte og andre der har været i berøring med giftstofferne og som har pådraget sig skader aldrig har fået anmeldt eller anerkendt skader. Derudover finder vi det vigtigt, at der kommer skred i behandlingen og afværge foranstaltninger af den forurenede grund. Det er nu, vi skal slå til, idet virksomheden atter er kommet i søgelyset, og de skal gøres ansvarlige for det svineri, de har efterladt sig," lyder det Michael Liesk fra 3F Frederiksborg.

Stofferne er blevet anvendt ved imprægnering af træ fra begyndelsen af 1960 og frem til midt i 90'erne.

null

Publiceret 01 October 2010 08:41