Hvis man kører 80 kilometer i timen, vil der i gennemsnit kun gå 10 sekunder mellem hver gang, man passerer hjortevildt, der står højest 100 meter fra vejen. Arkivfoto

Hvis man kører 80 kilometer i timen, vil der i gennemsnit kun gå 10 sekunder mellem hver gang, man passerer hjortevildt, der står højest 100 meter fra vejen. Arkivfoto

Advarsel:

Det er højsæson for trafikdræbte dyr

Skov- og Naturstyrelsen opfordrer bilisterne til at være ekstra opmærksomme på råvildt og sætte farten ned

Af
Martin Warming

Martin Warming

Det er højsæson for påkørsler af hjortevildt, og Skov- og Naturstyrelsen opfordrer nu bilisterne til at være ekstra opmærksomme.

En kronhjort på omkring 300 kilo måtte forleden aflives, efter at den pludselig løb ud foran en varebil på Hesselbjergvej i Unnerup i Nordsjælland.
Varebilen væltede om på siden og havnede i grøften sammen med den kvæstede hjort, som Falck efterfølgende måtte aflive med et riffelskud. Føreren af varevognen slap fra sammenstødet uden men.

Der er særligt mange påkørsler i forbindelse med overgangen fra sommertid til vintertid, men også i forbindelse med at dyrene er i brunst. Parringstiden får dem nemlig til at bevæge sig mere omkring end resten af året.

120 trafikdræbte dyr
Ifølge Skov- og Naturstyrelsen Nordsjælland sker der omkring 120 påkørsler af hjortevildt om året - alene i Gribskovområdet. Det svarer til en hver tredje dag.

"Jeg ser oftere og oftere, at råvildt bliver kørt over," siger Niels Worm, der er vildkonsulent i Skov- og Naturstyrelsen Nordsjælland.

For få dage siden var han ude til tre påkørsler på blot tre timer.

"Jeg blev kaldt ud klokken otte og klokken ni, og klokken 10.30 kom jeg kørende i Ramløse og opdagede, at der lå et påkørt rådyr i vejkanten," fortæller Niels Worm.

Efter påkørslen var bilisten kørt fra stedet.

"Det sker ofte, at bilisterne bliver så chokerede over at have påkørt et stykke vildt, at de flygter fra stedet," siger Niels Worm, der ville ønske, at bilisterne satte farten ned - specielt i dyrenes parringssæsson.

Risikoen er stor
Det er især omkring daggry, og når solen om eftermiddagen står lavt på himlen, at dyrene er i bevægelse, og om efteråret falder det sammen med den tætte trafik til og fra arbejde.
Ifølge Skov og Naturstyrelsen er risikoen for at påkøre hjorte større, end de fleste forestiller sig.

Med den nuværende bestand af hjortevildt i Gribskov vil der, hvis man kører 80 kilometer i timen, i gennemsnit gå 10 sekunder mellem hver gang man passerer hjortevildt, der står højest 100 meter fra vejen.

Publiceret 01 October 2010 13:13