Skænder gravfreden:

Dykkere plyndrer Dannebrog

Næsten 600 søfolk mistede livet, da skibet Dannebrog eksploderede - nu er gravfreden blevet forstyrret af langfingrede dykkere

Af
Martin Warming

Martin Warming

Mandag den 4. oktober 2010 er det præcis 300 år siden, at den dansk-norske flådes linjeskib Dannebrog sprang i luften og trak 597 søfolk med sig til havets bund i Køge Bugt under Den store nordiske krig.

Men nu er gravfreden blevet brudt af tyveri mod vraget. Det viser en undersøgelse som Vikingeskibsmuseet og Køge Museum har foretaget.

Formålet var at undersøge vragets tilstand, røveriets omfang og foreslå muligheder for fremtidig beskyttelse af Dannebrog, der er det eneste vrag i det danske søterritorium, hvor der er dykkerforbud.

Alligevel har vragrøvere skændet skibet, og der er tydelig forstyrrelser af både gravfred, vraget og dets indhold.

"Flere steder er der foretaget omfattende plyndringer i vraget, og der er forlydender om, at der på havbunden er blotlagt genstande og knogler fra de søfolk, som mistede livet under de tragiske begivenheder i 1710," skriver Vikingeskibshallen på sin hjemmeside om undersøgelsen.

Det skete der med Dannebrog:

Det blodige søslag mod svenskerne i 1710 foregik 11 sømil fra kysten i Køge Bugt mellem Stevns og Amager, da ulykken skete. Dannebrog blev beskudt og brød i brand. Branden bredte sig til skibets ammunitionslager og Dannebrog eksploderede. Skibet sank og trak 597 søfolk med sig til havets bund i Køge Bugt.

Publiceret 01 October 2010 16:34