Dronning Margrethe tager i dag imod den svenske kongefamilie i Helsingør. Arkivfoto: Martin Warming

Dronning Margrethe tager i dag imod den svenske kongefamilie i Helsingør. Arkivfoto: Martin Warming

De kongelige indtager Helsingør i dag

Helsingør får i dag fornemt royalt besøg fra både Danmark og Sverige

Af
Martin Warming

Martin Warming

Den røde løber bliver i dag rullet ud på Kongekajen i Helsingør, når dronning Margrethe tager imod den svenske kongefamilie i anledning af Bernadottes 200 års jubilæum.
I dag er det 200 år siden, at den franske marskal Jean Baptiste Bernadotte kom til Sverige for at blive kronprins – og senere konge - af Sverige. Inden han kunne gå i land i Sverige måtte han konvertere til den lutherske lære. Det skete i det svenske konsulat i Helsingør, hvor jubilæumsdagen markeres med royalt besøg fra både det svenske og danske kongehus.

Dagens program i Helsingør
Kl. 10-10.30
Dagen indledes på Kongekajen i Helsingør. Til toner af Helsingør Pigegardes musikkorps ankommer H.M. Dronning Margrethe II og H.K.H. Prinsesse Benedikte med følge fra København. Helsingørs borgmester Johannes Hecht-Nielsen, og havnechef Benny Carlsen byder velkommen.

Kort efter ankommer skibet med medlemmerne af det svenske kongehus, der tæller Kong Carl Gustaf, Dronning Silvia, Kronprinsesse Victoria, Prins Daniel og Prins Carl Phillip. Den svenske nationalsang spilles, blomster overrækkes og der udveksles velkomsthilsner.
Kl. 10.30-12.10
Herefter går de kongelige i procession til den bygning i Stengade 46, der i 1810 var det svenske konsulat og i dag udlejes til Helsingørs Kongelig Privilligerede Skydeselskab (HKPSS). Her er Helsingør Kommune vært ved en frokost, og de kongelige får et tilbageblik på, hvordan Jean Baptiste Bernadotte konverterede til den lutherske tro og på døgnet inden hans afrejse til Sverige.
Kl. 12.30
Efter frokosten foretager de kongelige den samme rejse over Øresund, som deres forfader engang gjorde. De sejler med kystvagtskibet Amfitrite. Kronborg saluterer med 27 kanonskud, når de forlader havnen, og Kärnen i Helsingborg besvarer salutten. Festlighederne fortsætter resten af dagen i Helsingborg.

null

Publiceret 20 October 2010 08:57