Michael Kaldaras ved bilen, der for tiden fungerer som hans hjem.

Michael Kaldaras ved bilen, der for tiden fungerer som hans hjem.

Boligløs borger har sovet en måned i sin bil

Michael Kaldaras har den sidste måned ikke haft nogen steder at bo og føler, at kommunen trækker hans sag i langdrag

Af
Pernille Kristensen

Siden 30. september har Michael Kaldaras fra Fredensborg boet i sin bil. Godt nok er han glad for sin hvide stationscar, men det er mere af nød end lyst, idet han nu i over en måned ikke har haft noget sted at bo.

I slutningen af september gik Michael og hans kone fra hinanden, og det skulle gå så stærkt, at en af dem måtte forlade den fælles, almene bolig i Fredensborg. Men Fredensborg Kommune har ikke kunnet tilbyde ham noget andet sted at sove, så derfor har han ikke set anden udvej end at trille bilen ind til siden og krybe sammen i bagagerummet om aftenen.

"Jeg kontaktede kommunen med det samme, men de ville ikke hjælpe mig med noget som helst, og nu har jeg fået tre afslag på bolig," siger Michael Kaldaras.

Forskellige meldinger

Michael Kaldaras har selv forsøgt at finde en bolig. Først søgte han i Lillevang i Fredensborg via DAB, men fik forvirrende meldinger om antallet af ledige boliger.
"I Lillevang sagde de, at der var tre ledige boliger, og at jeg skulle skynde mig på kommunen, men da jeg gjorde det, sagde de, at der ikke var nogen," siger han.

Hos DAB, der administrerer Lillevang, forklarer kontorchef Dennis Christensen, at det sagtens kan se ud som om, der er ledige boliger, selv om der ikke er det.
"Jeg ved fra vores registre, at vi ikke har ledige boliger i Lillevang lige nu. Det kan man ikke vurdere ved at se på, hvor der er noget, der står tomt, for det kan være en bolig, der er lejet ud, men er ved at blive sat i stand," siger han, der ikke kan svare på, hvordan Michael Kaldaras har fået oplyst, at der skulle være ledige boliger i Lillevang, der pt. har officiel ventetid på 3-5 år.

Boligforeningerne kører både med interne og eksterne ventelister, og derudover har kommunen anvisningsret til 25 procent af de almene boliger, som de kan anvise til efter en række sociale og udligningsmæssige kriterier.

Fordeles efter kriterier

Morten Knudsen, direktør for Job og Velfærd i Fredensborg Kommune, vil ikke sætte tal på, hvor lang tid det er for længe at vente på en bolig. Han henviser til, at kommunen forsøger at hjælpe de borgere, der ikke har noget sted at bo, men da der er flere på venteliste, end der er boliger, fordeles de ventende efter en række kriterier.

"Det har ikke umiddelbart negativ indflydelse for muligheden for tildeling af bolig, at man er uden arbejde. Det skyldes, at Fredensborg Kommune har et visitationsudvalg, der arbejder uden skelen til, om borgeren er i arbejde. Visitationsudvalget kan således beslutte, om en borger skal tildeles en bolig akut. Det sker ud fra kriterier som f.eks. reelt boligløs, handicappede, der har brug for stuelejlighed, eller borgere uden bolig og med børn under 18," forklarer Morten Knudsen.

Opfylder man ikke kravene til at komme på kommunens akutliste, kan det dog ifølge ham komme på tale at se på ansøgerens arbejdsforhold.

Håber på løsning

Det opdagede Michael Kaldaras, da han fandt en ledig lejebolig i Frederiksværk i Halsnæs Kommune. Ifølge ham sagde Fredensborg Kommune nej til at han kunne rykke til en anden kommune, idet han er på sygedagpenge efter en sygemelding fra jobbet som buschauffør.

Morten Knudsen vil ikke kommentere på den enkelte sag, men afviser, at kommunen kan nægte at give en borger tilladelse til at søge andre steder.
"En kommune kan ikke bestemme, hvor en borger vil bo rent geografisk. Der kan dog være forhold, hvor vi ikke er forpligtede til at 'åbne den kommunale kasse' til f.eks. boligindskudslån eller lignende. Det kan være, hvis borgeren i forvejen har et lån, der ikke er betalt, eller hvis borgeren i den forudgående periode selv har haft mulighed for at spare op til et boligindskudslån," siger han.

Dermed er Michael Kaldaras havnet i en klemme, hvor han mener, at han har gjort alt for selv at finde en bolig, og hvor kommunen mener, at han ikke er berettiget til ekstra bolighjælp.

Nu er han på grund af sin arbejdssituation kommet bagud med huslejen til sin seneste bolig, så der er muligheden for at leje sig ind også forsvundet. Selv håber han bare, at der snart kommer en løsning.

"Det er umenneskeligt - simpelthen. Jeg sover i min bil og barberer mig på offentlige toiletter. Jeg har forklaret kommunen min situation, men de siger bare, at jeg skal ringe igen i morgen, så jeg kører derned hver dag. Jeg er fuldstændig ligeglad, hvad de kan finde til mig - bare jeg kan få et sted at bo," siger han.

Publiceret 02 November 2010 09:00