Foto: Arken. Modelfoto af oplevelsen i tåge-tunellen.

Foto: Arken. Modelfoto af oplevelsen i tåge-tunellen.

Verdenskendt kunstner bygger 90 meter tunnel i Ishøj

Olafur Eliasson afslører detaljer om længe ventet værk

Han har bygget falske vandfald i New York og en solopgang i London. Han er ved at være færdig med en kæmpe regnbue på toppen af kunstmuseet AROS i Århus. Og nu skal han altså til at bygge en 90 meter lang tunnel i Ishøj.
Den verdenskendte kunstner Olafur Eliasson udstiller på Arken i Ishøj fra 27. november. Og det bliver ikke noget helt normalt kunstværk, han mokker op i den 150 meter lange, skibsformede Kunstakse.

Eliassons installation "Din blinde passager" er en 90 meter lang tunnel, fyldt med tåge. Når man træder ind i den, bliver kroppen indhyllet i den tætte tåge. Med kun halvanden meters sigtbarhed må publikum tage andre sanser end synssansen i brug for at orientere sig i forhold til omgivelserne. Værket fordrer dermed en særlig, intens opmærksomhed.

Eliasson beskriver selv sine værker som ”eksperimenter”. Han arbejder med lys, farve og naturlige fænomener som tåge og bølger for at teste, hvordan fysisk bevægelse og samspillet mellem krop og hjerne har indflydelse på vores opfattelse af vores omgivelser. En af hans centrale ideer er at få os – betragterne eller brugerne af hans værker – til at undersøge vilkårene for vores perceptioner gennem individuelle erfaringer, sådan at vi kan revurdere vores forestillinger om, hvad det vil sige at være og handle i verden.

Museumsdirektør Christian Gether udtaler:
"Olafur Eliasson er ekstremt interessant, fordi han anskuer museumsinstitutionen på en ny måde. Han betragter ikke museet som adskilt fra verden, men som et koncentrat af verden - et rum, der stilles til rådighed for overvejelser om menneskelige relationer. Derfor er han den oplagte kunstner til at afrunde UTOPIA-projektet".
Udstillingen er planlagt til at løbe et år fra 27. november.

Publiceret 04 November 2010 11:03