Arkivfoto

Arkivfoto

Den nordsjællandske bæverbestand vokser

På lørdag vokser den nordsjællandske bæverbestand med 11 nye beboere

Af
Martin Warming

Martin Warming

Den nordsjællandske bæverbestand vokser nu med 11 bævere. For et års tid siden blev de første fem bævere sat ud ved vådområdet Holløse Bredning i Nordsjælland, og nu kommer der altså 11 nye beboere til området.

Regn i Elbenområdet i Tyskland, hvor bæverne kommer fra, har vanskeliggjort indfangningen af bæverne i år, og derfor er projektet blevet noget forsinket i forhold til den oprindelige plan, fortæller vildskonsulent Niels Worm.

”Men nu er indfangningen indstillet. Der er 11 bævere, som nu er testet fri for harepest og rævens bændelorm, og for at de ikke skal opholde sig unødigt i fangenskab, sætter vi dem ud allerede på lørdag. Vinteren er ved at være over os, og vi vil gerne have bæverne hjem, inden frosten for alvor sætter ind,” siger Niels Worm, der har fulgt indfangningen tæt og selv har været i Tyskland og tilse de indfangne dyr.

Se dyrene
Alle, der har lyst til at deltage i udsætningen på lørdag, er velkomne til at møde op ved Frederikkes anløbssted ved den nye bro over Frederiksværk Kanal klokken 10. Bæverfamilien sættes ud et stykke nord for Ågabet ved Arresøs vestbred.

De 11 nye bævere fordeles på den måde, at en familie, der består af en mor og fire unger, bliver sat ud ved Arresøs vestbred nord for Ågabet. De seks andre bævere fordeles med henholdsvis to voksne og en unge i Holløse Bredning, en halvanden års unge i Nørremosen og to voksne i Alsønderup Engsø.

”Vi har sat en udsætningshule i stand til den nye familie. På de andre udsætningssteder har vi lavet tilsvarende midlertidige boliger, så bæverne i ro og mag kan vænne sig til de nye omgivelser. Derfra kan de så udforske området og selv vælge det sted, de finder bedst,” siger vildtkonsulenten.

Til gavn for naturen
Og der vil ikke gå lang tid, før man kan se spor af bæverne i den nordsjællandske natur, vurderer Niels Worm.

"15 bævere gnaver en del mere end fem. Vi arbejder jo på at skabe flere vådområder, og det er meningen, at bæverne skal hjælpe med skabe mere naturlig dynamik og variation i våde og fugtige naturområder. Samtidig er bæverne gode til at rydde pilekrat langs vandløbene. Og mere sollys er til gavn for en række plante- og dyrearter," siger han.

Bæveren er Europas største gnaver, og den voksne bæver har en kropslængde på 95-135 centimeter Halen, som måler 25-37 centimeter, er flad og bred, og den er kun pelsklædt på haleroden En voksen bæver vejer mellem 15 og 35 kilo Kilde:Skov- og Naturstyrelsen

Publiceret 24 November 2010 16:45