Arkivfoto

Arkivfoto

Nordsjællandske kommuner gør folketingsvalget digitalt

Et folketingsvalg kan komme før man ved af det - og det bliver et mere digitalt valg end nogensinde før

Af
Martin Warming

Martin Warming

Flere nordsjællandske kommuner indfører ny digital teknologi til det kommende folketingsvalg. I blandt andet Hillerød, Gentofte, Rudersdal og og Halsnæs kommuner skal der afholdes valg ved hjælp af digitale valglister, oplyser it-virksomheden KMD.

Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede registrere vælgeren på få sekunder. Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. 

"Vi oplever en stigende interesse for digitale valglister i øjeblikket. Enkelte vil gerne springe helt ud i det og brede det ud til alle deres valgsteder, og andre ønsker at prøve med et par enkelte valgsteder først. Men helt overordnet set, må man sige, at Danmark er ved at gøre sig klar til et digitalt folketingsvalg”, fortæller Karen Nielsen, dder er irektør i KMD og medlem af Regeringens Vækstforum.

Gode erfaringer
En af de kommuner, der indfører digitale valgsedler, er Hillerød Kommune, og her har man store forventninger til det nye system.

"Vi vil gerne gøre valghandlingen så hurtig og gnidningsfrit som mulig, og derfor har vi allerede besluttet, at vi vil benytte digitale valglister på samtlige valgsteder ved det kommende folketingsvalg," fortæller Anne Lise Hansen, der er valgansvarlig i Byrådssekretariatet for Hillerød Kommune. 

Kortere kø
Det er dog ikke første gang, at man i Hillerød bruger digitale valgsedler. Ved det seneste kommunalvalg afprøvede Hillerød Kommune digitale valglister i mindre skala, og erfaringer er yderst positive, siger Anne Lise Hansen. 

"Også de borgere, der prøvede systemet sidst var særdeles positive, så vi ser frem til kunne tilbyde alle borgerne i hele kommunen, at de ikke skal stå længere end højst nødvendig i kø, når de skal afgive deres stemme," siger hun.

Nye muligheder
Digitaliseringen giver også nye statistikmuligheder undervejs på valgdagen.

"Brugen af digitale valglister betyder, at man får nye muligheder på valgstederne undervejs i forløbet. Eksempelvis kan man få et helt aktuelt indblik i fremmødet fordelt på aldersgrupper og køn”, forklarer Karen Nielsen," der er direktør i KMD.

I KMD har man foreløbig lavet aftaler med 29 kommuner om, at de skal benytte digitale valglister.

Følgende kommuner vil bruge digitale valglister ved folketingsvalget:

Billund, Bornholm, Brøndby, Esbjerg, Faxe, Frederiksberg, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Glostrup, Greve, Halsnæs, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, København, Langeland, Lejre, Norddjurs, Odder, Odense, Rudersdal, Solrød, Stevns, Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Vallensbæk, Vesthimmerland og Aabenraa

Publiceret 12 January 2011 08:23