Arkivfoto: Colourbox.

Arkivfoto: Colourbox.

Zzzzz:

Din snorken koster kassen

Nyt studie af over 32.000 personer dokumentere store samfundsudgifter til folk med snorken og søvnapnø

Af
Jesper Lundh

Voldsom snorken, søvnapnø og åndedrætsbesvær på grund af fedme koster dyrt for både patienter og samfundet. Det viser et nyt studie af over 32.000 danskere, som er blevet undersøgt af søvnforskere fra Københavns Universitet og Dansk Sundhedsinstitut.
"Vores nye undersøgelse afslører, at folk som snorker voldsomt, og især dem, der lider af søvnapnø, og fedmerelateret åndedrætsbesvær oftere er i kontakt med sundhedsvæsnet. De bruger mere medicin, er oftere arbejdsløse og har lavere gennemsnitsindkomst end raske. Jo alvorligere disse lidelser, jo højere bliver de socioøkonomiske omkostninger," siger professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Ekstra udgifter
Hver person, der snorker voldsomt, koster årligt samfundet 5.250 kroner. For søvnapnø - det vil sige kvælningsanfald mens man sover - er prisen 28.760 kroner, mens fedmerelateret åndedrætsbesvær årligt koster 84.340 kroner.
Disse udgifter har samfundet typisk op til otte år før diagnosen bliver stillet for patienter med søvnapnø og fedmerelateret åndedrætsbesvær. Tallene dækker både over direkte omkostninger som hyppigere lægebesøg, hospitalsindlæggelse eller medicinbrug, og indirekte omkostninger i form af tabt arbejdskraft, lavere lønindkomst og større arbejdsløshed.

Mere medicin
I undersøgelsen kunne forskerne samtidig se, at patienterne oftere tog medicin med offentlige tilskud og oftere var på overførselsindkomst end raske. Patienter med snorken, søvnapnø eller fedmerelateret åndedrætsbesvær modtog årligt gennemsnitligt ekstra overførselsindkomster på 1.100 kr., 7.290 kr. og 24.310 kr.
"Vi er i løbet af de sidste par år blevet bedre til at diagnosticere og behandle søvnapnø og fedmerelateret åndedrætsbesvær. Det kan hjælpe patienterne, for vi ved, at der går rigtigt mange mennesker rundt, som er frygteligt trætte om dagen, uden at de har fået stillet en diagnose og fået afdækket, hvad årsagen er," siger Poul Jennum.

"Sover folk dårligt om natten i længere perioder, kan det skyldes forskellige søvnlidelser, og vi kan behandle de fleste i dag. Det er derfor vigtigt, at folk med søvnlidelser kommer i kontakt med behandlingssystemet - ellers kan søvnlidelsen påvirke deres helbred, deres uddannelse, deres arbejdsevne og dermed deres økonomiske vilkår."

Publiceret 12 January 2011 11:24