Sygefraværet er i Nordsjælland højere end mange andre steder i Danmark. Arkivfoto.

Sygefraværet er i Nordsjælland højere end mange andre steder i Danmark. Arkivfoto.

Kommuner kan tjene millioner på lavere sygefravær

De kommunalt ansatte i Egedal har flest sygedage de nordsjællandske kommuner. Gentofte er duks

Med et lavere sygefravær blandt de kommunalt ansatte kan de nordsjællandske kommuner spare 165 millioner kroner

Af
Jesper Lundh

Nordsjællandske kommuner kan spare mange millioner, hvis sygefraværet blandt de kommunalt ansatte kan sænkes.
Ni af de 13 nordsjællandske kommuner ligger over landsgennemsnittet på 13,5 sygedage om året. Og samlet kunne de nordsjællandske kommuner spare 165 millioner kroner, hvis medarbejderne fik samme antal sygedage, som den fjerdedel af de danske kommuner med lavest sygefravær. Det viser Dansk Erhvervs analyse af sygefraværet i 2009.

Egedal topper
Flest sygedage har de kommunalt ansatte i Egedal, som er sygemeldt 16,1 dage om året. Det er næsthøjest i Danmark – kun overgået af Høje-Taastrup – og det er samtidig et endnu højere tal end i 2008, hvor medarbejderne havde 14,6 årlige sygedage. Egedal alene kan spare 20 millioner, hvis sygefraværet kan komme ned i den bedste fjerdedel.

Halsnæs har med 16,0 sygedage også hårdt ramt – men også Gribskov, Furesø, Hillerød, Rudersdal, Fredensborg, Frederikssund og Allerød ligger over landsgennemsnittet på 13,5 procent.

Hørsholm, Helsingør, Lyngby-Taarbæk og Gentofte ligger alle under landsgennemsnittet, men kan ifølge Dansk Erhverv stadig spare millioner på at reducere sygefraværet. Ingen af de nordsjællandske kommuner ligger i den bedste fjerdedel.

Svagt fald
Der er dog også positive toner i analysen. Siden 2007 er sygefraværet gennemsnitligt faldet med en halv sygedag og er altså svagt faldende, men det er stadig alt for højt mener Dansk Erhverv.

”Der er rigtig mange besparelser og arbejdskraft at hente ved at nedbringe sygefraværet i kommunerne. Presset på de kommunale budgetter bliver formentlig ikke mindre de kommende år. Det samme gælder behovet for arbejdskraft i kommunerne som følge af flere plejekrævende ældre og som erstatning for de mange kommunalt ansatte, der går på pension,” siger arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Ole Steen Olsen.

”Det er vigtigt, at kommunerne fortsat har fokus på at nedbringe sygefraværet. Vi kan derfor kun opfordre kommuner med højt medarbejderfravær til at lade sig inspirere af den måde, som sygefravær håndteres i de kommuner, som har lavt medarbejderfravær,” siger han.
Læsø er med 9,5 sygedage den kommune i landet, der har lavest sygefravær. Ifølge Dansk Erhverv har kommunalt ansatte 6,6 flere sygedage end i det private.
Klik her og læs hele analysen

null

Publiceret 19 January 2011 12:48