Mindefanen for soldat Jens Jørgensen har stor betydning for Jyllinge, og det mener Danmarkssamfundet heldigvis også.

Mindefanen for soldat Jens Jørgensen har stor betydning for Jyllinge, og det mener Danmarkssamfundet heldigvis også.

Ny fane sikret til soldatergrav

Danmarkssamfundet bevilger ny mindefane til Jyllinge som erstatning for den stjålne

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Siden jul har jyllingeborgerne savnet fanen på soldaten Jens Jørgensens grav fra 1864. Den stjålne fane er trods grundig eftersøgning og politianmeldelse ikke fundet.
Men nu lysner det med udsigterne til at få fanen på plads på kirkegården. Der har den vajet siden 1889, hver gang flaget er hejst ved kirken, ved gudstjenester og kirkelige handlinger og på flagdagene, skriver Lokalavisen Egedal.
Menighedsrådet har ansøgt Danmarkssamfundet, som for bare to år siden bevilgede den stjålne fane om en erstatningsfane, og på Danmarkssamfundets bestyrelsesmøde i sidste uge, blev den nye fane bevilget. "Vi skal modtage den i Roskilde på Valdemarsdagen den 15.juni, så den er på plads i god tid før flagdagen for de udsendte 5.september," siger sognepræst Kaj Bollmann.
"Vi ved, at Danmarkssamfundet får ansøgninger om faner fra rigtig mange foreninger, så vi er meget taknemlige over, at der alligevel er blevet plads til, at vi kom med i bunken".
 
MERE: SOLDATERFANEN BLEV STJÅLET FRA KIRKEGÅRDEN

Stor opmærksomhed

Tyveriet har vakt betydelig opmærksomhed i Jyllinge og omegn.
"Vi har fået mange henvendelser fra folk, der har savnet fanen", siger Kaj Bollmann.
"Også en tv-journalist, der er ved at lave en udsendelse om 1864, har henvendt sig om traditionen med at flage på soldatergraven".
Danmarkssamfundet begrunder bl.a. tildelingen med, at Jyllinge Menighedsråd har bevaret en tradition, som er i gået i glemme næsten alle andre steder, og at man i Jyllinge har indført en højtideligholdelse af flagdagen for de udsendte 5.september.
Danmarkssamfundet opfordrer samtidig menighedsrådet til at sikre den nye fane med en lås, så tyveriet ikke kan gentage sig.

Publiceret 25 March 2011 04:00