Marianne Bech-Nielsen (tv.), formand for forældreforeningen, og Nanna Friis Molzen, bestyrelsesmedlem, konfronterede Hørsholms politikere med de alt for dårlige forhold i kommunens daginstitutioner. Foto: Morten Timm

Marianne Bech-Nielsen (tv.), formand for forældreforeningen, og Nanna Friis Molzen, bestyrelsesmedlem, konfronterede Hørsholms politikere med de alt for dårlige forhold i kommunens daginstitutioner. Foto: Morten Timm

Forældre frustrerede over kaos i institutioner

Sparekniven har skåret for dybt, var budskabet fra Hørsholm Forældreforening, da de lagde beslag på mandagens kommunalbestyrelsesmøde

Af
Morten Timm

Morten Timm

Manglende sikkerhed for børnene, omsorgssvigt og for få voksne til for mange børn.

Frustrationerne hos mange småbørnsforældre i Hørsholm over forholdene i kommunens daginstitutioner har taget kraftigt til i styrke siden området 1. januar blev ramt af store budgetnedskæringer.

Og her er fire måneder inde i 2011 oplever forældre en markant forskel på institutionens dagligdag. Situationen fik mandag to fra den nystiftede Hørsholm Forældreforening til at møde ved kommunalbestyrelsesmøde og i spørgetiden overlevere den voksende utilfredshed med pasningsforholdene til politikerne.

"Vi synes, at det er på grænsen til det uansvarlige og slet ikke godt nok. Efter nedskæringer og personalefyringer, så er de resterende personale så hårdt presset, at de mange steder direkte siger, at det bare handler om at overleve," lød et budskaberne fra Marianne Bech-Nielsen, formand for forældreforeningen, og Nanna Friis Molzen, bestyrelsesmedlem.

20 børn til en voksen

Deres fremmøde var som udgangspunkt ikke en protestdemonstration, men et forsøg på at komme i direkte dialog med alle politikere og give dem et billede af, hvor dårligt det står til.

"Det er klart, at vi som forældre bliver bekymret for børnenes sikkerhed, når vi oplever, at der er tidspunkter, hvor en pædagog skal holde øje med op til 20 børnehavebørn eller 10 vuggestuebørn. Og det er ikke usædvanligt, at man oplever lidt kaotiske tilstande i institutionerne ved aflevering og afhentning, fordi der er for få voksne," siger Marianne Bech-Nielsen og Nanna Friis Molzen.

I gennemsnit er der skåret lidt over en medarbejder i hver daginstitution. Herudover er en række ledige stillinger ikke blevet besat i perioden med ansættelsesstop.

Dertil kommer en alvorlig bekymring for, at børnene - store som små - kan få den nødvendige omsorg, kontakt og stimulering samt nå skoleparathed.

"Det er meget vigtige år for børn, som kan blive tabt på gulvet," tilføjer de og understreger, at personalet alle steder gør, hvad de kan for at få det til at hænge sammen.

Ikke flere sparehug

Over en bred kam var der forståelse hos politikerne og en indrømmelse af, at der var gået for langt, og at de allerede har besluttet at tilbageføre fem millioner til området.

"Der skal ikke skæres mere, det lover jeg. Og jeg vil godt være med til, at vi kigger på overflytningen af børn på 2 år og 9 måneder fra vuggestue til børnehave," sagde borgmester Morten Slotved (K).

Formand for Børne- og skoleudvalget, Pernille Schnoor (S) tilføjede, at institutionslederne sagde god for sikkerheden, men derudover ville hun gerne strække sig længere.

"Vi slet ikke er, hvor vi skal være, og jeg vil gerne kæmpe for bedre normeringer. Regeringen har lavet 100 ændringer på skoleområdet, men der er endnu ikke en lovgivning på institutionsområdet og en mindste normering," sagde Pernille Schnoor.

Hos Venstre har man fra starten været betænkelige omkring besparelserne.

"Vi har lært af det her, og en af de ting er, at det er for tidligt at flytte børn på 2 år og 9 måneder," konstaterede Venstres Anne Ehrenreich.

Dog var den brede politiske melding, at de tvungne ferielukninger om sommeren er kommet for at blive.

Hørsholm Forældreforening er organiseret med hjemmesiden www.hørsholmforældreforening.dk og på Facebook.

null

Publiceret 05 May 2011 09:00