Landmænd og Hillerød Kommune strides om, hvorvidt Havelse Å blev ordentligt vedligeholdt. Arkivfoto

Landmænd og Hillerød Kommune strides om, hvorvidt Havelse Å blev ordentligt vedligeholdt. Arkivfoto

Kommunen i vandkamp med landmænd

En gruppe landmænd kræver knap en million kroner efter oversvømmelser - kommunen afviser

Af
Tim Panduro

Var forsømmelse fra kommunens side årsag til, at en række landmænd led tab for adskillige hundredetusinde kroner på grund efterfølgende oversvømmelser?
Det mener en række landmænd og deres organisation - mens Hillerød Kommune pure afviser skyld og dermed et erstatningskrav.
Landmændene har alle jord ud til Havelse Å, som kommunen har pligt til at skære rør og fjerne planter i, så åen kan flyde frit.
Men det er ikke sket, mener Videncenter for landbrug.
"Kommunen hævder, at de har været ude og undersøge, om der skulle skæres grøde. Det fandt man ikke nødvendigt, men jeg mangler stadig at se dokumentation for, at man har været derude", siger jurist i videncenteret Sten Laursen.
I forbindelse med voldsomme regnskyl i august gik det galt. Otte landmænd mistede ifølge videncenteret afgrøder for knap en million kroner, da åen gik over sine bredder. Forinden havde de ifølge erstatningskravet advaret Hillerød Kommune om, at åen trængte til at blive renset.

Kommunen afviser krav

Hillerød Kommune har afvist erstatningskravet.
Det socialdemokratiske medlem af teknisk udvalg i Hillerød Kommune, Jesper Skovdal, har interesseret sig meget for sagen.
"Kommunen skal naturligvis overholde reglerne. Men forvaltningens opfattelse er, at den har fulgt regulativerne for grødeskæring."
Kommunens afvisning er anket til Natur- og Miljøklagenævnet. Hvis landmændene får medhold, skal en taksationskomission derefter udrede, hvor stort ansvar kommunen har og hvor stor erstatning, der skal betales. Sagen kan ende der - eller ende som en retssag, hvis ikke landmændene er enige i vurderingen fra taksationskommissonen.
"Vi går efter 100 procent erstatning. Kommunen er ikke fritaget for ansvaret, selv om der har været ekstraordinær nedbør," siger Sten Laursen

Publiceret 05 May 2011 11:00