Havelse å er et stridspunkt. Arkivfoto

Havelse å er et stridspunkt. Arkivfoto

Kommunen vil købe landmænd ud

Kommunen vil omdanne oversvømmede landmænds jorde til permanent vådområde

Af
Tim Panduro

Det er ikke ikke alene kvaliteten af kommunens å-pleje, der er oppe til diskussion i slagsmålet mellem Hillerød Kommune og en række landmænd, der har mistet afgrøder for et stort beløb på grund af oversvømmelser fra Havelse Å.. Bag den strid ligger en større uenighed - der handler om hele områdets fremtid.
"Jeg undrer mig over, at landmændene overhovedet vil føre en sag. I trekvart år har vi arbejdet på at få etableret et vådområde i området. Med de klimaforandringer, vi har, bliver det nødvendigt at udlægge flere arealer som vådområder for at tage imod de øgede mængder nedbør og mindske kvælstofudledningen til Isefjorden og Roskilde Fjord, som Havelse Å fører ud i," siger Jesper Skovdal Christiansen, der er socialdemokratisk medlem af Teknisk Udvalg i Hillerød Kommune.
"Vi har forsøgt at få aftaler i stand. Langt de flest landmænd er positive, men en af dem fa søgsmålet har ikke ønsket dialog med kommunen. Vi kan ellers både betale for jorden og for erstatningsjord. Så projektet er stoppet på grund af manglende vilje fra landmanden."
Jesper Skovdal Christiansen afviser, at der er sammenhæng mellem oversvømmelserne og ønskerne om et nyt vådområde.
"Kommunen skal naturligvis overholde regulativerne på området, og det mener jeg også, at vi har gjort."
Projektet skal betales via EU-midler, og der er knyttet betingelser om frivillighed til. Derfor kan kommunen ikke gå ind og ekspropriere, hvis man vil have tilskud.
Projektet er et samarbejde mellem Halsnæs, Hillerød og Frederikssund Kommuner.

Publiceret 05 May 2011 13:00