August 2010: Medlemmer af Birkerød Sejlklub fjerner vandpest ved indløbet til Birkerød Havn i den sydlige ende af Store Kalv. Foto: Steen Trolle

August 2010: Medlemmer af Birkerød Sejlklub fjerner vandpest ved indløbet til Birkerød Havn i den sydlige ende af Store Kalv. Foto: Steen Trolle

Vandsports-klubber i kapløb med tiden for at bekæmpe vandpest

Klubber skal rejse 2,2 millioner kr. på få uger for at bekæmpe vandpesten i Store Kalv i Furesøen, som ellers truer 3800 medlemmers sportsaktiviteter

Af
Steen Trolle

I et benhårdt kapløb med tiden jagter ni vandsportsklubber et millionbeløb, som kan finansiere en aktion mod vandpest, der truer sommerens mange sportsaktiviteter på Store Kalv i Furesøen.
Store mængder vandpest gjorde det sidste sommer umuligt at sejle i juli og august i det meste af Store Kalv. Klubberne frygter, at vandpest-problemet bliver endnu større i år, og derfor knokler de for at rejse 2,2 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til at bortklippe vandpest i et område på 56 hektar af Store Kalvs i alt 202 hektar.
Foreløbig har Rudersdal Kommune og Naturstyrelsen givet henholdsvis 500.000 kroner og 400.000 kroner. Men der skal mindst findes én million kroner mere, hvis projektet skal kunne realiseres.

På plads inden 1. juli

Og det haster, understreger Gert Eriksen, nyvalgt formand for Yachtklubben Furesøen og talsmand for Partnerskabet Store Kalv, der tæller de ni vandsportsklubber, som er gået sammen om vandpest-bekæmpelsen.
"Ifølge biologerne skal der grødeskæres, inden vandpesten når vandoverfladen. Det sker cirka 1. juli, så vi skal i gang i midten af juni," siger Gert Eriksen.
De 2,2 millioner kroner skal dels bruges til klipning af vandpesten, dels til at udlægge flydespærringer ved følsomme anlæg. Desuden skal der laves en plan for indsatsen de kommende år.
Partnerskabet håber, at lokale firmaer vil gå med som sponsorer, men hvis ikke det lykkes at rejse de mange penge, kan det få store konsekvenser for klubberne, der tæller i alt 3800 medlemmer.
"Alle klubberne er truet på deres eksistens," siger Gert Eriksen.

null

Publiceret 05 May 2011 12:00