Christoffer Sejlin og Aja Ali al-Musawi fra 8.y på Bakkegårdsskolen vandt ministerens allergi-quiz.

Christoffer Sejlin og Aja Ali al-Musawi fra 8.y på Bakkegårdsskolen vandt ministerens allergi-quiz.

Unges stigende allergi tvinger minister i offensiv

Stadig flere børn og unge får hudallergi, så miljøministeren blæste torsdag til kamp mod de farlige stoffer i kosmetikbranchen. Det skete med en quiz på Bakkegårdsskolen

Af
Tekst og foto af Jesper Bjørn Larsen

Fire ud af 10 unge mellem 13 og 16 år har prøvet at farve hår - og hver tiende af dem begyndte, inden de fyldte ni år. Syv ud af 10 unge bruger parfume dagligt eller flere gange om ugen.

Mange af de unge, helt op til hver tiende, får et minde for livet ud af mødet med de kosmetiske stoffer. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

"Det er skræmmende, at så mange børn og unge farver hår, for de risikerer at få allergi, som de skal leve med resten af deres liv. Det gælder både for hårfarve og parfume - hvor en allergi kan give livslange problemer. Bare det at vaske fingre kan pludselig blive et problem, fordi man ikke længere kan tåle parfumen i håndsæben på cafeen. Derfor er det vigtigt, at vi får fat i de unge, inden de eksperimenterer løs med deres udseende", siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Derfor blæste hun torsdag på Bakkegårdsskolen liv i kampagnen 'Hudallergi - en partner for livet'. En månedlang kampagne, der skal få børn og unge til at lade hårfarven stå på butikshylden, skrue ned for parfumen og droppe hennatatoveringerne.

"Huden er de vigtigste to kvadratmeter i dit liv", lød det fra hudlæge Jeanne Duus fra Gentofte Hospital, der havde taget turen til Bakkegårdsskolen sammen med ministeren. Hun viste en række skrækbilleder af unge ansigter, der var svulmet op til nærmest ukendelighed efter mødet med de stærkt allergifremkaldende stoffer.

Hudlægen kunne også fortælle, at 50 unge hvert år må indlægges som følge af svær hudallergi.

Til til at quizze
Så var det ellers ministerens tur til at styre en quiz om hudallergi for 8.z, x og y. Efter et tæt opgør var det de to repræsentanter fra 8.y, 14-årige Aja Ali al-Mosawi og 15-årige Christoffer Sejlin, der løb med sejren.

"Mange unge ved ikke, hvor farligt det er med f.eks. hårfarvning, så jeg tror, det er en god idé med en kampagne", lød det fra Aja Ali al-Musawi, der sammen med Christoffer vandt en fodbold og en basketball til klassen.

Efter quizzen spurgte Villabyerne ministeren, hvorfor hun ikke bare forbyder de farlige stoffer.

"Vi kan ikke bare forbyde stoffer, fordi vi har en formodning om, at de kan være skadelige. Det er jo ikke givet, at alle får en allergisk reaktion. Vi går forbuddets vej, hvis der er dokumentation for skadevirkningen", sagde Karen Ellemann, der kaldte den nye kampagne et udtryk for en mere 'aktivistisk' linje.

Gode råd om hudallergi

- Jo mindre du bruger, jo mindre er risikoen for, at du får allergi. - Skru ned for parfumen. - Lad være med at farve hår, ellers vælg striber og skyllefarve. - Undgå at få lavet en sort hennatatovering.

Publiceret 09 May 2011 15:00