Annette Franck ved Helsingørmotorvejen i Gl. Holte, som skal udvides til seks spor.

Annette Franck ved Helsingørmotorvejen i Gl. Holte, som skal udvides til seks spor.

Naboer til motorvej jubler:

Får penge til støjskærm

Beboerne omkring Vejdammen i Gl. Holte kæmpede for at få støjskærm, når Helsingørmotorvejen udvides. Takket være knofedt og et tæt samarbejde med lokale politikere lykkedes det til sidst

Af
Steen Trolle

Det holdt hårdt, men det lykkedes. Beboerne i fire grundejerforeninger i Gammel Holte kunne torsdag med glæde konstatere, at det faktisk kan betale sig at forsøge at få indflydelse.

Torsdag stod det nemlig klart, at folketinget har bevilget 26,7 millioner kroner til ny og bedre støjafskærmning, når Helsingørmotorvejen udvides fra fire til seks spor mellem Øverød og Isterød.

Tung start

Det har ellers set sort ud undervejs. Trods en storm af indsigelser fra beboerne, var der ikke sat penge af til ekstra støjskærme langs Vejdammen i Gammel Holte, da motorvejsudvidelsen blev endeligt vedtaget i 2010.

Men beboerne gav ikke op, og takket være et tæt samarbejde med lokale politikere og folketingsmedlemmer, kom Gl. Holte-projektet med i puljen, da Folketinget minus Enhedslisten torsdag bevilgede i alt 755 millioner kroner til forskellige trafikprojekter.

De 66 millioner kroner kommer fra en pulje til støjbekæmpelse, og af dem går næsten halvdelen til Vejdammen.

"I starten var det som at slå i en dyne. Selv om vi stod for langt over halvdelen af indsigelserne, var der ikke ændret et komma i den del af projektet, da det endelige forslag til motorvejsudvidelsen blev lagt frem og vedtaget i 2010. Men så tog vi fat i kommunen og i finansminister Claus Hjort Frederiksen, som er lokalt folketingsmedlem, og han pegede på, at der var andre muligheder i form af den særlige pulje til støjbekæmpelse," fortæller Annette Franck fra Kildeåsen, der er en af de borgere, som har arbejdet med projektet på vegne af grundejerne i Gammel Holte.

Borgmester Erik Fabrin (V) og Jens Ive (V), der er formand for Teknik- og miljøudvalget, blev tætte allierede i kampen for at skaffe en bedre støjafskærmning.

"Kommunalpolitikerne har vist sig at være et fantastisk vigtigt bindeled mellem borgerne og folketinget, ligesom det har været vigtigt at kunne gå til det lokale folketingsmedlem. Som almindelig borger ved jeg jo ikke, at der findes en særlig pulje til støjbekæmpelse. Det ved et folketingsmedlem," siger Annette Franck.

"Kort magtdistance"

Hun lægger ikke skjul på at det har kostet mange arbejdstimer at nå et resultat:

"Men det har ikke været sure arbejdstimer. Vi har følt, at det har gjort en forskel. Normalt skælder man ud over, at der er langt til magten, men det behøver der altså ikke at være. Faktisk har det overrasket mig, hvor kort magtdistancen kan være, hvis man prøver at få indflydelse," siger Annette Franck.

null

Publiceret 11 May 2011 10:00