Formlen på tavlen er uforståelig for mange, men ikke for Nikoline Vinkel. For hende er matematikken den vigtigste faktor i datalogi.

Formlen på tavlen er uforståelig for mange, men ikke for Nikoline Vinkel. For hende er matematikken den vigtigste faktor i datalogi.

Pige programmerer blandt fyre

Nikoline Vinkel er en af de meget få piger der studerer datalogi på Aarhus Universitet

Af
Søren Bjerg Nielsen

"Datalogi. Det er sådan noget med computere," sådan tænkte 23-årige Nikoline Vinkel inden hun i gymnasiet var i tre dages praktik på studiet.

Der fandt hun ud af, at det er meget mere end det, og i dag læser Nikoline til datalog på 8. semester. En uddannelse hvor programmering og læren omkring det er hovedbegreberne.

Uddannelsen er derfor også domineret af drenge, og Nikoline er faktisk det eneste hunkønsvæsen på hendes semester.

"Jeg har egentlig ikke haft noget imod at være den eneste pige. Jeg kom fra lidt af en hønsegård i gymnasiet, så det var fint nok, at det gik over til lidt drengerøv i stedet for," fortæller Nikoline.

Forskellig fra fyrene

Hvis man tror, at "datalog" og "computernørd" går hånd i hånd, så tager man fejl. I hvert fald hvis man spørger Nikoline, der dog også har set en forskel på piger og drenge på studiet.
"For mange af drengene er det både studie, hobby og måske arbejde. Jeg synes det er spændende, men jeg kan godt finde ud af at adskille det fra alt det jeg ellers laver i fritiden. Jeg bruger nok højst computeren en halv time om dagen til ting der ikke har med studiet at gøre. Den kan også sagtens ligge slukket henover en weekend," forklarer Nikoline, der mest af alt er interesseret i det matematiske aspekt ved datalogien.

Flere piger, tak

Det lave antal af piger på studiet mener Nikoline ikke nødvendigvis bør være billedet i fremtiden.
Hun har blandt andet været med til at arrangere IT-camp for piger mellem 15 og 19 år, som kunne tænke sig at få mere at vide om datalogi.
"Jeg håber, at den slags kan være en god øjenåbner for mange af dem, så de kan finde ud af, hvad det egentlig går ud på. Der har også været piger, der var virkelig bidt af det, som brugte deres pauser på i stedet at sidde og programmere ting færdigt," fortæller Nikoline.

Publiceret 15 May 2011 10:00