Fredensborg Rådhus. Arkivfoto

Fredensborg Rådhus. Arkivfoto

Borgere søger ikke om byggetilladelse

Mange borgere vælger 'tilgivelse frem for tilladelse', siger arkitekt

Af
Af Claus Beyer

I kommuner med høje byggesagsgebyrer vælger en del borgere at bygge først og bede om tilladelse senere. Det er i hvert fald erfaringen hos arkitekt Kim Egholm, der også kender fænomenet fra Fredensborg Kommune.

”Jeg har en del erfaring med byggesager hos private, og jeg ved, at tilflyttere fravælger kommuner, hvor byggesagsgebyrerne er meget høje. Samtidig sker der det, at mange undlader at søge byggetilladelser ved små om- eller tilbygninger. Dette betyder, at kommunen går glip af mange penge, og samtidig går det ud over de små rådgivende virksomheder, som disse mennesker ellers ville have brugt. De mennesker, der ikke indsender deres byggesager, laver enten arbejdet selv eller anvender sort arbejdskraft, så det koster masser af skattekroner,” siger Kim Egholm.

Han vurderer, at det er sket i flere hundrede tilfælde i Fredensborg Kommune.

”Jeg vil anbefale kommunen en 'frit lejde' ordning, hvor man kan få registreret sine om- og tilbygninger f.eks. til et fast beløb på 2.000 kr. Det vil give penge i kassen, og samtidig ville man få registreret alt det, der er blevet lavet om gennem årene. Og vil man have gang i salget af de nye byggegrunde, skal gebyret ned på et niveau med nabokommunerne.”


null

Publiceret 25 May 2011 13:00