Arkivfoto.

Arkivfoto.

Huspriserne falder i Nordsjælland

Af
Af Boliga.dk og Jesper Lundh

Går det godt eller skidt på boligmarkedet? Det afhænger af, hvem man spørger.
Boligsælgerne er i øjeblikket i benhård konkurrence om at få solgt deres boliger, mens køberne omvendt kan vælge og vrage mellem villaer og ejerlejligheder.
Og noget tyder på, at det rekordstore udbud af boliger og den begrænsede mængde købere til dem har forplantet sig til handelspriserne.
Klik her og se tallene
I hvert fald viser den første opgørelse over de realiserede salgspriser i første kvartal af 2011, at kvadratmeterpriserne har taget et gevaldigt dyk nedad på husene i Region Hovedstaden.
Ifølge undersøgelsen, der er udarbejdet af boligsiden Boliga, betalte køberne i regionen 6,2 procent mindre pr. kvadratmeter hus i forhold til det foregående kvartal.
Det tilsvarende tal på landsplan er på minus 2,2 procent.
Tre gok i nødden
Morten Skak, der er lektor på SDUs Center for Bolig og Velfærd, er ikke overrasket over dykket.
"Boligsælgerne har fået tre gok i nødden på stribe."
Der har for det første været en beskeden rentestigning i sidste halvdel af 2010, og det alene trykker priserne.
For det andet har Nationalbanken meldt ud, at det ville være en god idé at afskaffe de afdragsfrie lån, hvilket giver frygt for, at det kan ske, og for det tredje er der gensidige beskyldninger om, at partierne vil sætte ejendomsværdiskatten op.
"Det giver et surt marked," siger Morten Skak.
Grund til optimisme
Det store udbud af boliger og de faldende priser giver minder om boligkrisens indtog i efteråret 2008, men Morten Skak mener ikke, man skal være nervøs for et lignende sammebrud på markedet.
"Der er grund til mere optimisme, fordi familierne i dag har råd til at bo i boligerne, så jeg opfatter det mere som nervøsitet i markeddet, end at priserne er ude af trit med folks evne til at betale."
Min fornemmelse er, at det kommer til at se lysere ud, men ikke før vi er på den anden side af et valg, siger han.
Plus og minus
I 8 ud af undersøgelsens 12 kommuner i Nordsjælland har der været tale om fald i prisen.
Mest tydeligt i Gribskov Kommune, Fredensborg Kommune og Allerød Kommune, hvor nedgangen har været på over 11 procent, mens man i Frederikssund, Furesø og Hillerød har fået solgt husene mellem 0,9-7,2 procent dyrere pr. kvadratmeter.
Klik her og se tallene
Statistikken er baseret på alle de villaer og rækkehuse, der har været annonceret til salg på internettet og er registreret som solgt i SVUR i de pågældende kvartaler. Undersøgelsen dækker anslået mellem 40-60 procent af de salg, der er blevet realiseret i 1. kvartal af 2011. Kommuner med færre end 30 salg er udeladt.

null

Publiceret 25 May 2011 14:27