Politiet:

”Voldtægt skal altid anmeldes”

Når en kvinde anmelder voldtægt, sætter politiet alt i værk. Men tvivlen skal komme den sigtede til gode

Af
Af Birgitte Masson

"Hvis der slet ikke er nogle kvindelige efterforskere på arbejde, så forsøger vi at tilkalde nogle. I yderste tilfælde kan vi være nødt til at sende en mandlig efterforsker," siger vicepolitikommisær Christian Borring fra Nordsjællands Politi.
Uden at tage udgangspunkt i den konkrete sag, fortæller han, at det ikke er normal procedure, at en mandlig betjent er alene med et voldtægtsoffer, som tilmed fysisk skal vise hvordan det hele er foregået.
"Det lyder helt absurd i min verden, og jeg har svært ved i min vildeste fantasi at forestille mig det. Tværtimod vil jeg sige, at vores efterforskere er empatiske og rigtig dygtige til at spørge ind på en god måde," siger Christian Borring.
"Ressourcemæssigt bliver der ikke sparet på noget i forbindelse med voldtægtssager. Alle henvendelser bliver altid taget seriøst. Vi sætter alt i værk. Lige fra undersøgelserne på Rigshospitalet til vejledning med henblik på erstatning eller psykologbistand."

Hvis enderne ikke mødes

Christian Borring ser det som en af politiets fornemmeste opgave at løfte bevisbyrden i forbindelse med en voldtægt.
"Men det er klart, at kan vi ikke få enderne til at mødes, så skal tvivlen komme den sigtede til gode. For der må ikke på nogen måde være nogen tvivl om, at der har været tale om en reel voldtægt. Det går vi ikke på kompromis på," siger Christian Borring.
I følge ham er der sager som bliver lukket inden de kommer i retten, fordi der er noget som slet ikke hænger sammen. For eksempel at sigtedes forklaring er støttet op af ydre omstændigheder.
"Men det skal ikke afholde piger fra at anmelde et overgreb. En voldtægt skal altid anmeldes. Selv når pigen tænker, 'at det var over min grænse, det var jeg slet ikke med på', så skal det anmeldes til politiet," slår Christian Borring fast.

Ser objektivt på sagen

Men ifølge Christian Borring er det med efterforskningen, som med alt andet.
Politiet er nødt til at se objektivt på sagen. De hører naturligvis forurettedes beretning, den sigtede i sagen, og alle tekniske undersøgelser bliver nøje gennemgået. Hertil kommer alle vidneafhøringer, gennemgang af eventuelle videoovervågningskameraer fra det offentlige rum. Der bliver lavet et hændelsesforløb, som følger forurettede hele dagen igennem og som kan fastlægge alle aktiviteter.
"Men voldtægter der foregår hos eksempelvis en kæreste på en privat adresse, de giver os nogle udfordringer. Hvilke faktuelle beviser findes der? Her er det jo hendes forklaring som holdes op mod hans. Tit er vi ude i mange genafhøringer," siger Christian Borring som erkender, at det kan være vanskeligt finde ud af, hvad der reelt foregår i den gråzone, som findes indefor soveværelsets fire vægge.
"For har de begge været lidt med på den til at starte med? Pigerne skal virkelig tænke over de signaler de sender. Og over hvad de stiller den anden i udsigt. I det offentlige rum skal man tænke sig godt om, hvordan man opfører sig, og for eksempel hvad man skriver på sms og facebook. For det kan ende frygteligt galt," siger Christian Borring og fortæller, at den forurettede står lidt dårligere i en sag om voldtægt, hvis der i forvejen har været en masse korrespondance mellem de to parter."

null

Publiceret 13 October 2011 01:00