Big game handler ikke om store indsatser ved pokerbordet, men om en lidenskab for at hive ordentlige krabater i land med en line på en stang. Støren her blev fanget på en tur til Canada.

Big game handler ikke om store indsatser ved pokerbordet, men om en lidenskab for at hive ordentlige krabater i land med en line på en stang. Støren her blev fanget på en tur til Canada.

"Den var tre meter lang og vejede 100 kilo... mindst"

Lystfiskere er fulde af løgn, det ved vi alle, men hvad vi ikke ved er, hvor hammer fedt det er at hive vilde krabater i land med en line på en stang

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

"Altså, jeg tror ikke der findes noget andet, der kan give den der helt særlige ro, som du oplever, når du sidder dér med din fiskestang. Du glemmer alt andet og kobler fuldstændig af. Jeg er overbevist om, at den tid jeg bruger ude i naturen med min fiskestang, den bliver lagt til mit liv i den anden ende."

Siden Ronnie Knappe kunne holde balancen selv, har han haft en fiskestang i hånden og været ude med snøren, når det ellers har kunnet lade sig gøre.

I dag er han en af de få, der kan slå to fluer med et smæk og få arbejde og fritid til at gå op i en højere enhed som indehaver af Grejbiksen i Trige.

"Jeg er jo så utrolig heldig, at jeg kan forene hobby og arbejde," fortæller han på vej gennem butikken på Randersvej, som han selv var med til at starte op i 1999, og som han overtog fra sin far i 2006.

"Min far var inkarneret lystfisker og jeg var med ham ude og fiske, fra jeg var stor nok til at holde fast i en fiskestang. Jeg har været vild med at færdes i naturen fra jeg var helt lille - og den fascination holder aldrig op."

I lære hos far

Da kammeraterne begyndte at tale om fremtidsplaner, greb Ronnie i stedet ud efter fiskestangen.

"Jeg havde som 15-årig et klart billede af, hvad jeg skulle. Min far havde butik med lystfiskerudstyr i Silkeborg på det tidspunkt, og da jeg var færdig på HH, gik jeg i lære hos ham."

Grejbiksen sælger udstyr til friluftsmennesker og lystfiskere i særdeleshed. Hvor det andre steder er dyre smykker, der er låst inde bag glasmontre, så er det her state-of-the-art fiskehjul. Dusinvis af meterhøje fiskestænger knejser mod loftet, og udvalget af kulørte fluer, håndbundet af hobby-entusiaster, er enormt.

"Ja, er det indbydende og farvestrålende, så bider lystfiskerne bedre på," kommer det fornøjet fra Ronnie.

"Lystfiskere "ser" med hænderne. Derfor er det svært at købe udstyr over nettet. Nettet er godt til genkøb, når man ved præcist, hvad det er, man skal have."

Ronnie med en af de tusindvis af håndbundne fluer, som hobbyfolk binder til butikken.

Ronnie med en af de tusindvis af håndbundne fluer, som hobbyfolk binder til butikken.

Hall of fame

Butikken taler sit tydelig sprog om en passioneret lystfisker. Hele den ene langvæg prydes af et galleri af mænd med store fisk.

"Det er vores Hall of fame. Her kommer folk op og hænge, som har haft en helt usædvanlig kamp og gjort en enestående fangst," fortæller Ronnie.

"Jeg kender jo selv til det der med, at selve turen kun er en del af fornøjelsen. At komme hjem og fortæller - ohh - det er mindst lige så vigtigt. Og jeg kan spotte på et øjeblik, når nogen kommer ind, at nu har de noget at fortælle. På den måde er vi meget nært forbundne med vores kunder. Vi har samme passion."

Ikke in at være lystfisker

Familien har for længst indset, at omdrejningspunktet er lystfiskeri. Junior på syv år bider ikke helt på lystfiskeriet endnu, men har dog fanget sin første store ørred.

"Jeg har forsøgt at lokke ham med et fiskespil til Wii. Jeg synes, vi har en forpligtelse overfor de kommende generationer til at lære dem glæden ved at færdes i naturen og ved at være lystfisker. Desværre er det ikke særligt in at være lystfisker, og det er en skam. Vi mangler virkelig et TV-program, som kunne gøre for lystfiskeriet, hvad "Vild med dans" har gjort for dansen."

null

Publiceret 10 December 2011 09:00