Salgselev Lasse Kaasgaard har købmandsblod i årerne - siden han som 14-årig begyndte som flaskedreng har han arbejdet i detailhandlen.

Salgselev Lasse Kaasgaard har købmandsblod i årerne - siden han som 14-årig begyndte som flaskedreng har han arbejdet i detailhandlen.

"Han skal ikke slippe af sted med at ødelægge mit liv"

21-årige Lasse Kaasgaard sad ved kassen da en machetebevæbnet maskeret røver kom løbende ind i Superbest og satte kurs direkte mod ham

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

"Lasse is back - EasyBag." Sådan kunne overskriften lyde på 21-årige Lasse Kaasgaards vej tilbage op på hesten igen, efter han for otte måneder siden sad i førte parket, da hans læreplads, Superbest i Risskov, blev udsat for et voldsomt røveri, netop da Lasse selv sad alene ved kassen.

For Lasse er nemlig tilbage igen, og selvom han røg ned med en sygemelding i flere måneder og aldrig får oplevelsen ud af kroppen, så har han fundet en måde at håndtere oplevelsen på.

Samtidig har han genfundet sin arbejdsglæde, blandt andet ved at udvikle sit eget koncept, EasyBag, hvor alle ingredienser til en hel menu er samlet i en pose lige til at snuppe, så kunderne slipper for traveturen rundt i butikken, når de har allermest travlt og er løbet tør for ideer til aftensmaden.

Lasse sidder i personalerummet i Superbest og fortæller. Han virker ikke umiddelbart som typen, der lader sig skræmme, og det troede han heller ikke selv. I hvert fald ikke før torsdag 31. marts klokken 18.54. Her kommer en maskeret røver bevæbnet med en 40 centimeter lang machete løbende ind i butikken og sætter kurs direkte mod Lasse.

Jokede om røveri

"Vi havde så tit joket om, hvad vi ville gøre, hvis det skete. Men når det så sker...det var forfærdeligt. Jeg ser den der lange machete med savtakker - den var lige så stor som min underarm. Da han rører mig med den, er det ligesom, jeg ser hele mit liv forsvinde. Stålet er iskoldt. Jeg tænker bare, at nu dør jeg," fortæller Lasse om de få minutter, han aldrig glemmer.

"Røveren råber og skriger af mig, at jeg skal lægge pengene i en pose, men jeg har ingen pose. Så taber han sine solbriller, og jeg kan se panikken i hans øjne. Da bliver jeg virkelig ræd."

På mindre end to minutter er røveren flygtet ud af butikken igen med kassebeholdningen og flygter på en stjålen knallert.

"Da jeg sad der, føltes det som timer. Bagefter havde jeg kulderystelser, græd og følte mig syg."

Alligevel er Lasse tilbage på job dagen efter og sidder ved kassen igen efter et par dage.

"Jeg blev afhørt og vi fik alle sammen tilbudt krisehjælp. Og jeg tænkte, at det var det, nu skal jeg bare lægge det bag mig og komme videre."

Det tager kun politiet et par uger at finde frem til gerningsmanden. En 17-årig dreng.

Knoklede bare på

I de følgende måneder knokler Lasse på med arbejde. Udadtil er alt ved det gamle, men indeni er det gået helt grassat for Lasse.

"Jeg arbejder nærmest uafbrudt for at undgå at være alene. Men når jeg kommer hjem, er jeg bange. Jeg begynder at tjekke bag badeforhænget og på altanen, om der skulle stå nogen. Ligger søvnløs om natten og hører og ser ting, der ikke er der. Jeg er fuldstændig paranoid og konstant bange. Jeg føler mig forladt."

Men Lasse klør på, og det er først i slutningen af juni, han omsider indser, at det er nødvendigt at forholde sig til oplevelsen. Han bliver sygemeldt med stress og får hjælp af en psykolog.

"Man kan ikke arbejde sig ud af den slags, det forstår jeg nu. Det handler om at få snakket det igennem og få løst op. Al den skyld, jeg underligt nok følte, den blev sendt retur. Jeg fik placeret et ansvar. Det var jo ikke min skyld. Der var ingen grund til alle selvbebrejdelserne. Og nej, der ligger heller ikke nogen under sengen og venter på mig hver nat."

Mens Lasse er sygemeldt, begynder ideen om EasyBag at tage form.

Igang igen med EasyBag

"Min redningsplanke blev EasyBag. Det var dér, jeg begyndte at udvikle konceptet - og det kan jo udbygges på massevis af måder. Det hjalp mig meget at have noget, jeg virkelig gik op i, og som jeg kunne lide at lave."

Efter langsom genoptræning er Lasse nu tilbage igen på fuld tid i Superbest.

"Jeg er stadig mørkeræd og ikke særligt vild med at være alene. Jeg har fået installeret en alarm i min lejlighed og har fået en overfaldsalarm. Og ja, det er lidt ynkeligt, men det er så den pris jeg betaler nu, for at komme videre," smiler han

"Du kan ikke klare det selv"

"Mit råd til andre er, at de skal passe på med at bagatellisere sådan en oplevelse. Det er så vigtigt at blive ved med at snakke om den. Og så er det en rigtig dum ide at tro, man kan klare det på egen hånd og bare mase på, arbejde sig ud af det. Det kan man ikke. Få hjælp - det er det vigtigste. Jeg har været heldig, at have en arbejdsplads, der både viser støtte og forståelse. Mine kolleger spørger stadig til, hvordan jeg har det - og det betyder rigtig meget for mig."

"Om jeg er gal på ham? Egentlig ikke. Han havde vel sine grunde. Men han skal ikke slippe af sted med at ødelægge mit liv. Den beslutning har jeg taget nu."

null

Publiceret 10 December 2011 07:30