Læs mere om Karen Glistrup på familiesamtaler.dk

Læs mere om Karen Glistrup på familiesamtaler.dk

Tal med dit barn om angst og depression

Familieterapeut fra Ry har skrevet en bog, der skal hjælpe voksne med at tale åbent om psykisk sygdom med børn

Af
Af Christina H. Langpap

"Kan man med tale med et barn om angst og depression?"
"Og er det overhovedet en god ide at gøre, for børn forstår det jo ikke?"
"Ja," lyder svaret prompte fra familieterapeuten Karen Glistrup, der har skrevet en bog som på een gang er for både små børn, store børn og voksne.
"Børn kan mærke deres forældres smerte, og de tager den på sig. De bliver forvirrede og utrygge, og de føler sig forladte, når de bliver overladt til selv at skulle finde ud af, hvad der er galt," forklarer hun.

Skrevet til alle

Når det sker er der, ifølge Karen Glistrup, især to måder som børn reagerer på.
"Der er børn, der reagerer meget kraftigt, og for eksempel laver hærværk. Men der er også børn, hvor man slet ikke kan mærke på dem, at de er kede af det. Så det er svært at vide hvilke børn, der faktisk har psykisk sygdom som et vilkår I deres familie, derfor er min vision, at emnet psykisk sygdom, angst og depression bliver et emne, som de voksne i daginstitutioner og folkeskolen tager op en gang imellem. Hvis de gør det, vil børn I det mindste få lidt mere nuanceret viden end det avisernes overskrifter fortæller om. Hvis vi skal bryde tabuer, så duer det ikke at vi tror, at børnene skal bryde dem. Det er de voksne, der skal starte," forklarer hun.
Karen Glistrup er oprindeligt uddannet socialrådgiver, og har mange års erfaring med børn, der har psykisk sygdom tæt på. Familiesamtalerne er hendes tilbud.
"Når et barn har problemer, er vi tilbøjelige til at have alt for meget fokus på barnet selv. Vi kunne med fordel spørge lidt mere ind til hvordan forældrene har det. Der sker noget helt afgørende for et barn, når det får mulighed for at sidde sammen med sine forældre, og snakke om det hele," forklarer Karen Glistrup.
Hendes bog hedder "Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre," og henvender sig også til mennesker, der måske ikke har psykisk sygdom i familien, men som alligevel er berørt af det igennem en ven eller veninde.

Meget væsentlig

Bogen blev, da den blev udgivet, uddelt til relevante fagmedarbejdere i blandt andet Skanderborg.
"Jeg synes, at det er en glimrende bog, der tager fat på noget, der er svært at tale om. Jeg synes, at den er et friskt pust, som har givet mig inspiration og nye værktøger til at turde spørge på en anden måde. Jeg har faktisk allerede brugt den konkret, og jeg oplevede, at det gav rigtig god respons. Det er helt klart en bog, som jeg vil bruge i fremtiden," siger Benny Husted, der er leder af SSP samarbejdet i Skanderborg kommune.
"Måden, som bogen er inddelt og skrevet på, er rigtig god. Det letlæselige sprog og illustrationerne gør, at man kan få uddybning i det omfang, som man har brug for, og det bringer den ned på et niveau som er nærværende, jordnært og derfor meget væsentligt," siger han.

Publiceret 10 December 2011 12:00