Islandske Jón Kalman Stefánsson, født i 1963, har udgivet tolv bøger, digtsamlinger, noveller og romaner. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris tre gange, senest i 2007 for romanen 'Sommerlys, og så kommer natten'.

Islandske Jón Kalman Stefánsson, født i 1963, har udgivet tolv bøger, digtsamlinger, noveller og romaner. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris tre gange, senest i 2007 for romanen 'Sommerlys, og så kommer natten'.

Biblioteket anbefaler:

"Englenes sorg" af Jón Kalman Stefánsson

Af
Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Hvis jeg skulle yde 'Englenes sorg' den retfærdighed, den fortjener, skulle jeg citere bogen fra første til sidste linje. Men det ville fylde hele avisen, så i stedet vil jeg anbefale alle at læse den.

Den poesi, der strømmer fra Stefánssons pen, er så stærk, slående, tankevækkende og – i bogstaveligste forstand – bevægende, at man knapt tror sine egne øjne.

Kalman er ikke bange for at bevæge sig op i de højere luftlag: "Kampen for livet og drømme kan ikke forenes, digtning og saltfisk er modsætninger, og ingen spiser sine drømme. Sådan lever vi.
Mennesket dør hvis du tager brødet fra det, men uden drømme visner det.

Det, der er vigtigt er sjældent indviklet, og alligevel bliver vi nødt til at dø for at nå frem til en så selvfølgelig konklusion."

I den forrige bog, 'Himmerige og helvede', døde Bardur på havet, fordi han var så optaget af at huske en linje fra 'Det tabte paradis' af Milton, at han glemte sin skind-anorak.

Men 'drengen' overlevede turen på havet og går i denne roman over fjeldet til Staden i en frygtelig snestorm. Mere død end levende tumler han ind på Geirtruds skænkestue for at aflevere den bog, som Bardur og han har lånt af den blinde kaptajn Kolbein. Om det så skal være det sidste, han gør her i livet.

Egentlig havde drengen besluttet sig for at tage sit eget liv, men nu har han ombestemt sig. Geirtrud og Helga har taget ham til sig og har store planer med ham. I første omgang går han til hånde i skænkestuen, læser højt af Shakespeare for den blinde kaptajn Kolbein om aftenen og lærer sig engelsk ved at oversætte tekster.

For som Helga siger:

"Den der kan holde på en pen og et stykke papir har mulighed for at ændre verden."

Romanen er barsk, gribende og uendelig smuk - det er poesi og fortællekunst, når det er bedst.

Titlen indbyder én til at sige, at det er englene, der synger, men nej, i denne roman har englene samlet sig i et symfoniorkester, der blæser verden bagover med denne hyldest til litteraturen og det liv, den bygger på.

null

Publiceret 10 December 2011 10:00